Live

Primul comandant Wagner care a scăpat de teroarea lui Prigojin. Cum a reușit să fugă în Europa

Data publicării:
Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit din Rusia în Norvegia. Foto: Telegram/Gulagu.net

Un fost comandant al grupării paramilitare ruse Wagner a fugit din Rusia în Norvegia trecând clandestin graniţa sub lătratul câinilor grănicerilor şi focurilor de armă trase din spate de agenţii de frontieră ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), spune el într-o înregistrare video difuzată de un site anti-Kremlin.

''Alergam, alergam şi iar alergam pe un teren îngheţat până când am ajuns în prima localitate (norvegiană) şi am cerut ajutor'', afirmă în înregistrare fostul comandant Andrei Medvedev, relatează luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

Conform declaraţiei sale difuzate de organizaţia rusă Gulagu.net pe Telegram, acest fost comandant din gruparea Wagner a reuşit să fugă din Rusia pe 12 ianuarie, traversând frontiera către Norvegia în apropierea localităţii de graniţă Nikel, în regiunea Murmansk.

El s-a adresat apoi forţelor de securitate norvegiene şi a cerut azil politic şi protecţie internaţională în Norvegia, fiind apoi transferat într-un centru din capitala Oslo destinat persoanelor care au încălcat legislaţia privind trecerea frontierei.

''Mă bucur mult că mă aflu în Norvegia şi de modul în care sunt tratat'', a recunoscut Andrei Medvedev.

Este prima dată de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina când un fost comandant al uneia dintre unităţile Wagner - grupare implicată puternic în această campanie şi care a avut un rol semnificativ în recenta capturare a oraşului Soledar - reuşeşte să fugă din Rusia în Europa.

Andrei Medvedev a activat în cadrul unui detaşament de asalt al acestei grupări şi acum afirmă că doreşte să depună mărturie şi să-l expună pe fondatorul grupării, Evgheni Prigojin. ''Sper că mărturiile mele vor fi esenţiale pentru investigaţiile asupra Wagner'', mai spune fostul comandant.

Acesta a părăsit Wagner imediat după ce şi-a încheiat contractul de patru luni semnat pe 6 iulie 2022. El a fost în acest timp martor la multe execuţii extrajudiciare ale serviciilor de securitate ale lui Evgheni Prigojin împotriva celor care au refuzat să lupte contra ucrainenilor şi doreau să părăsească rândurile grupării de mercenari, afirmă Gulagu.net, care mai susţine că Prigojin a cerut şi capturarea lui Andrei Medvedev după ce acesta a părăsit gruparea.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski spune că peste 300 de infrastructuri portuare ucrainene au fost avariate de atacurile ruseşti

Cum vrea Putin să atragă noi recruți care să lupte pe frontul din Ucraina. Dictatorul rus a promulgat legea

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Partenerii noștri