Live

Primul avion F-16 a ajuns în Slovacia, la șase ani de la comandă

Data publicării:
Slovacia a semnat un contract în 2018 pentru achiziționarea a 14 aeronave F-16 Block 70 pentru aproximativ 1,6 miliarde de euro. Foto: Profimedia

Lockheed Martin a anunțat un nou capitol în apărarea aeriană europeană, odată cu sosirea primelor avioane de luptă multirol F-16 Block 70 în Slovacia. Până în prezent, Slovacia a primit cinci aeronave, alte nouă fiind în curs de livrare. Se așteaptă ca toate unitățile să fie livrate Forțelor Aeriene Slovace până la sfârșitul anului 2025.

„Slovacia este lider în adoptarea celor mai avansate avioane de luptă F-16 Block 70 din a patra generație din Europa. Aceste avioane nu numai că consolidează alianța dintre Slovacia, SUA și NATO, dar și echipează Forțele Aeriene Slovace cu capabilități de ultimă oră esențiale pentru provocările de securitate ale secolului XXI”, a comentat O.J. Sanchez, vicepreședinte și director general al diviziei Integrated Fighter Group din cadrul Lockheed Martin, scrie BulgarianMilitary.

Doar o scurtă recapitulare - Slovacia a semnat un contract în 2018 pentru achiziționarea a 14 aeronave F-16 Block 70 pentru aproximativ 1,6 miliarde de euro. Fast forward până în septembrie 2023, Lockheed Martin a anunțat că primul avion de vânătoare pentru Slovacia a fost produs. Livrarea oficială a primelor două avioane a avut loc în luna ianuarie a acestui an, dar acestea rămân în SUA în scopuri de antrenament.

Lockheed Martin menționează că avioanele de luptă F-16 Block 70 sunt echipate cu radarul Northrop Grumman APG-83 AESA și cu cea mai recentă avionică, având o durată de viață impresionantă a fuselajului de 12.000 de ore.

În plus, aceste aeronave sunt dotate cu Auto GCAS [sistem automat de evitare a coliziunilor], care a salvat deja 13 piloți în ultimii zece ani.

Un avion cu un potențial enorm

Lockheed Martin a sărbătorit o etapă importantă săptămâna trecută, livrând al 4 600-lea avion de luptă multirol F-16. Într-un comunicat video, unul dintre piloții acestora și-a prezentat experiența de zbor cu toate versiunile, de la Block 10 la Block 70. Anul acesta se împlinesc, de asemenea, 50 de ani de la primul zbor american al acestui avion de luptă emblematic.
Deși F-16 există de ceva timp, Lockheed Martin consideră că acest avion are încă un potențial enorm.

Ei sunt încrezători că producția versiunii Block 70/72 poate continua până în următorul deceniu. O. J. Sanchez, vicepreședinte al programelor F-16 și F-22, a menționat că Lockheed Martin vede o „oportunitate clară” de a vinde aproximativ 300 de F-16 pentru export. Acest optimism provine din redresarea constantă a programului după eșecurile provocate de pandemia COVID-19, după cum se menționează în Breaking Defense.

În prezent, portofoliul de comenzi F-16 se ridică la aproximativ 130 de aeronave.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Prețuri exorbitante și telefoane interzise. Suedezii au publicat imagini din "camera secretă" în care a petrecut Mbappe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri