Live

Primele nave cu cereale vor pleca din Ucraina până la finalul săptămânii, anunță un oficial turc

Data actualizării: Data publicării:
Navele cu cereale vor pleca din trei porturi ucrainene, vor circula pe o rută care evită minele împrăștiate în apele din largul Odesei și vor fi verificate pentru a se depista dacă transportă, în secret, arme. Foto: Profimedia Images

Centrul de coordonare de unde vor fi organizate exporturile de grâne ucrainene urmează să fie inaugurat miercuri la Istanbul, după acordul semnat săptămâna trecută sub egida ONU, informează Reuters. Un oficial turc a spus că prima navă de transport cu cereale va pleca dintr-unul din poturile ucrainene de la Marea Neagră în următoarele zile.

Acordul dintre Rusia și Ucraina pentru deblocarea exporturilor de cereale negociat cu ajutorul Turciei și al ONU, prin care se asigură și livrările de îngrășăminte, a fost semnat vineri pentru a domoli efectele crizei alimentare resimțite la nivel internațional.

Centrul comun de coordonare (JCC) din Istanbul va monitoriza navele care vor pleca din trei porturi ucrainene. Acestea vor trebui să evite minele împrăștiate în apele din largul Odesei și vor fi verificate pentru a se depista dacă transportă, în secret, arme. Toate navele vor trece prin apele teritoriale turcești.

„Nu o să dureze mai mult de câteva zile”, a spus un oficial de la Ankara, care a cerut să nu-i fie divulgată identitatea. „Se pare că primele cereale vor fi încărcate săptămâna aceasta, iar exportul lor din Ucraina va avea loc”.

La rândul lor, ucrainenii au anunțat luni că exporturile de cereale pe mare, blocate din cauza războiului, vor fi cel mai probabil reluate săptămâna aceasta, potrivit ministrului Infrastructurii.

Vasele de transport vor putea circula în siguranță pe o rută prestabilită care nu necesită dezarmarea minelor din mare. Foto: Profimedia Images

Vasele cu cereale vor circula pe o rută din Marea Neagră care nu a fost minată

Oficialul turc a mai spus că toate detaliile transportului de grâne din Ucraina pe Marea Neagră au fost finalizate, inclusiv găsirea unei rute în care vasele de transport vor putea circula în siguranță fără a necesita dezarmarea minelor din mare.

Aproape imediat după semnarea acordului, respectarea sa fost pusă în pericol după ce Rusia a bombardat sâmbătă dimineața portul din Odesa, cel mai mare din Ucraina, cu rachete de croazieră, la doar 12 ore după ceremonia de semnare de la Istanbul.

Atât Moscova, cât și Kievul au spus că nu vor abandona înțelegerea, care reprezintă un prim pas spre soluționarea, măcar parțială, a conflictului din Ucraina în mai bine de 5 luni de război.

Toate părțile implicate își vor trimite reprezentanți la JCC pentru a monitoriza implementarea planului. Exporturile din Ucraina și Rusia reprezentau o treime din exporturile de grâu din toată lumea înainte ca rușii să își invadeze țara vecină.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cine sunt femeile care susțin industria de apărare din Ucraina, în lipsa bărbaților trimiși pe front: „Armele asigură viața”

Putin a înaintat puternic în Ucraina. Cât teren au cucerit rușii după atacurile susținute din ultimele trei luni

Rusia a transferat 7.000 de soldați nord-coreeni în zonele limitrofe Ucrainei (GUR). Cât de bine înarmați sunt militarii Phenianului

Letonia spune că gardurile de la frontierele cu Rusia și Belarus sunt aproape gata

Partenerii noștri