Live

Primele avioane F-16 ale Ucrainei vor putea deveni operaționale abia din iulie încolo. Cu ce vor fi înarmate

Data actualizării: Data publicării:
Avion F-16. Foto: Profimedia Images

Primele șase avioane F-16 ale Ucrainei vor putea deveni operaționale - în sensul că vor putea participa direct la acțiuni de luptă - abia din luna iulie a acestui an, informează New York Post.

Astfel, doar 6 avioane F-16 - dintr-un total de 45 promise de țările NATO - vor fi livrate Ucrainei până în vară deoarece doar 12 piloți ucraineni vor putea absolvi cursul de pilotare a acestor avioane, după 10 luni de antrenamente desfășurate în Danemarca, Marea Britanie și SUA.

Întârzierile în livrarea de avioane F-16 Ucrainei au fost provocate inclusiv de faptul că puțini piloți ucraineni stăpâneau bine limba engleză - o condiție obligatorie pentru a putea pilota un astfel de aparat. În luna august 2023, doar 8 astfel de piloți erau gata să înceapă antrenamentele pe F-16.

Avioanele F-16 ucrainene vor fi „cel mai probabil” înarmate cu rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, fără a se preciza exact modelul acestora, precizează agenția de presă Ukrinform.

F-16 ar putea ataca ținte aeriene, terestre și navale ruse dincolo de granița Ucrainei cu Rusia

Generalul de brigadă Serhii Holubţov, şeful aviaţiei ucrainene, declara anul trecut că avioanele F-16 vin cu un radar puternic, care ar permite Ucrainei să identifice mai multe ţinte şi să contracareze mai bine avioanele, rachetele şi dronele Rusiei, decât o face actuala flotă de avioane de luptă a Ucrainei, care include aeronave MiG-29 şi Su-27 din epoca sovietică.

Ucraina ar putea, de asemenea, să desfăşoare pe F-16 rachete anti-navă Harpoon furnizate de Marea Britanie - o capacitate pe care Kievul nu o are în prezent, pentru a ţinti navele flotei Rusiei din Marea Neagră. Rachetele anti-radar HARM, pe care Statele Unite le-au trimis Ucrainei din 2022 ar putea fi, de asemenea, lansate de pe F-16, a declarat Holuţsov. „Ele sunt deja adaptate pentru a fi folosite pe avioanele de vânătoare MiG-29, dar din cauza lipsei unui sistem de ochire, eficacitatea lor este semnificativ limitată".

Preşedintele rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă anul trecut că Moscova ar putea ataca avioanele F-16 furnizate de Occident în afara graniţelor Ucrainei, ceea ce, potrivit acestuia, riscă să aducă NATO într-un conflict direct cu Rusia. „Acest lucru riscă în mod serios să atragă şi mai mult NATO în acest conflict armat”, spunea Putin în iunie 2023.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi „ţinte militare ruseşti din afara Ucrainei”, în conformitate cu dreptul internaţional. Declarația, făcută zilele trecute, reprezintă o premieră și arată o schimbare în retorica șefului Alianței Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a recunoscut la începutul acestei săptămâni că utilizarea armelor furnizate de Occident pentru a lovi ţinte din Rusia a fost mult timp un punct de dispută între aliaţii Kievului, din cauza temerilor legate de escaladarea conflictului. „Este la latitudinea fiecărui aliat să decidă dacă există anumite avertismente cu privire la ceea ce livrează, iar diferiţi aliaţi au avut politici oarecum diferite în această privinţă”, a declarat Stoltenberg pentru Radio Europa Liberă. Conform Ukrinform, declarația lui Stoltenberg permite implicit folosirea avioanelor F-16 ucrainene pentru astfel de acțiuni militare împotriva Rusiei. 

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Donald Trump a oferit imaginea zilei la alegerile prezidențiale din SUA. Martina Navratilova a reacționat imediat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin a numit-o guvernatoare a unei regiuni din Rusia, la granița cu China, pe mama unui soldat ucis în Ucraina

Franța adoptă o nouă tactică în folosirea dronelor, experimentată inițial de Rusia pe frontul din Ucraina

Peste 500 de expați ucraineni au depus cereri de înrolare în Legiunea Ucraineană din Polonia într-o singură lună

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Partenerii noștri