Live

Coreea de Nord, despre trimiterea trupelor în Rusia: „O acţiune care respectă normele internaţionale”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a afirmat vineri că trimiterea de trupe în Rusia „ar respecta dreptul internaţional” în cazul în care o astfel de acţiune ar avea loc, conform unei declaraţii a Ministerului său de Externe, prima a regimului de la Phenian despre desfăşurarea militară nord-coreeană despre care se presupune că ar fi destinată frontului din Ucraina, informează EFE, preluată de Agerpres.

„Dacă se întâmplă ceva de genul a ceea ce se vorbeşte în mass-media internaţionale, cred că ar fi o acţiune care respectă normele juridice internaţionale”, a declarat Kim Jong-gyu, viceministrul de Externe responsabil cu Rusia, într-un comunicat distribuit de agenţia de stat KCNA.

„Cred că vor exista cu siguranţă forţe care doresc să o prezintă drept ilegală”, a adăugat Kim ca răspuns la o întrebare adresată de un jurnalist al KCNA despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia.

„Ministerul nostru de Externe nu participă direct la ceea ce face Ministerul Apărării şi nu simte nevoia să confirme separat”, a spus viceministrul.

Prima declaraţie oficială a regimului nord-coreean privind trimiterea de trupe, în care Phenianul nu confirmă, dar nici nu neagă această acţiune, vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin s-a exprimat ambiguu pe această temă, arătând că modul în care Moscova şi Phenianul aplică acordul de asistenţă reciprocă în domeniul apărării „este treaba lor”.

Coreea de Sud şi SUA au spus că aproximativ 3.000 de soldaţi nord-coreeni se află în prezent în baze din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Serviciul naţional de informaţii sud-coreean a estimat săptămâna aceasta că aproximativ 10.000 de militari ar putea fi dislocaţi în Ucraina până în decembrie pentru a sprijini armata rusă în lupte.

Phenianul, care a furnizat încă de anul trecut armatei ruse transporturi importante de armament, şi Moscova au negat afirmaţiile făcute de Kiev şi Seul cu privire la posibilitatea ca astfel de contingente nord-coreene să lupte în Ucraina.

Potrivit experţilor, trimiterea de trupe s-ar face în baza acordului de parteneriat strategic pe care Phenianul şi Moscova l-au semnat în iunie. Acesta prevede acordarea de asistenţă reciprocă în cazul în care una din cele două ţări este atacată, situaţie care s-ar fi creat după incursiunile forţelor ucrainene în regiunile ruseşti Belgorod şi Kursk.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Milionarul român care e o ”bestie” și are o relație cu fosta iubită a lui George Clooney! Ea e cu 15 ani mai în vârstă

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski anunță când vor intra în luptă soldații nord-coreeni pe frontul din Ucraina. Ce au aflat serviciile de informații

Coreea de Nord a trimis trupe în sprijinul lui Putin, confirmă serviciile secrete din Olanda

Ce câștigă Coreea de Nord din trimiterea de soldați pe frontul din Ucraina, alături de armata lui Putin

Putin spune că declarațiile lui Trump privind încheierea conflictului din Ucraina sunt „sincere”

Partenerii noștri