Live

Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia

Data publicării:
Prim-ministrul britanic Keir Starmer sugerează din utilizarea rachetelor Storm Shadow de către Ucraina pentru a lovi Rusia. Foto: Buda Mendes/ Getty Images

Keir Starmer a transmis cel mai clar semnal de până acum că Ucraina ar putea obține autorizația de a lovi Rusia cu rachetele Storm Shadow ale Marii Britanii, argumentând că Kievul ar trebui să aibă la dispoziție „ce este necesar” pentru a învinge, transmite Politico.

La o mie de zile de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, prim-ministrul britanic a declarat că aliații trebuie să pună Ucraina în „cea mai puternică poziție posibilă” pentru a învinge. Aceste declarații vin după ce Ucraina a folosit, potrivit unor surse, rachete americane de lungă distanță pentru a lovi pentru prima dată Rusia.

Vladimir Putin, a răspuns marți la aprobarea predecesorului său american Joe Biden de a permite Ucrainei să lanseze rachete balistice ATACMS către Rusia, intensificându-și retorica nucleară.

Keir Starmer a declarat la summitul G20 de la Rio, că este responsabilitatea lui Putin să pună capăt „suferinței” pe care a provocat-o în Ucraina.

„Cea mai rapidă cale de a încheia acest conflict este ca Rusia să înceteze, și aceasta este cea mai simplă și justă modalitate de a-l încheia”, a transmis prim-ministrul britanic pentru BBC.

Până acum, Starmer a refuzat să precizeze dacă va aproba utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune din arsenalul Marii Britanii pentru a lovi Rusia. Acestea au fost folosite până acum doar în cadrul teritoriului recunoscut internațional al Ucrainei, inclusiv în Crimeea.

Cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a extinde utilizarea acestor arme franco-britanice, care se bazează, de regulă, pe tehnologie americană pentru ghidare, este una de lungă durată.

Acum, după ce Biden a dat undă verde pentru utilizarea sistemelor americane pentru a lovi teritoriul rus, guvernul britanic este presat să decidă dacă va acorda aceeași autorizație.

Marți, 19 noiembrie, prim-ministrul britanic a declarat că Ucraina „trebuie să aibă ceea ce are nevoie pentru cât timp va fi nevoie”, într-un semnal că cererile președintelui ucrainean ar putea fi acceptate. Starmer, însă, a refuzat să precizeze o poziție definitivă, explicând că intrarea în „probleme operaționale” ar avea un singur câștigător, iar acela ar fi Putin.

În cursul nopții, Ucraina a lovit un obiectiv din Rusia cu rachete balistice ATACMS pentru prima dată de la aprobarea lor limitată de către Biden, a raportat RBC-Ucraina. Agenția de știri Tass, deținută de statul rus, a afirmat că un atac cu ATACMS asupra unei facilități militare a provocat un mic incendiu.

Editor : Ș.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Momentul în care o fostă educatoare de grădiniță doboară o rachetă de croazieră rusească utilizând un sistem antiaerian sovietic

Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie

Adevărul din spatele clipurilor de pe net în care Putin amenință cu folosirea armelor nucleare, după decizia lui Biden privind ATACMS

Peste 50.000 de recruți ucraineni au primit instruire în Regatul Unit. România e prezentă pe lista țărilor participante la „Interflex”

Partenerii noștri