Live

Justiție în Rusia: în așteptarea procesului, inculpații sunt îndemnați să plece la război, ca să scape de judecată și pedeapsă

Data actualizării: Data publicării:
Frontul din Ucraina sau o închisoare rusească? Foto: Profimedia

Cetățenilor ruși acuzați de diferite infracțiuni li se spune că au o alternativă la tribunal: să se înroleze în armată, scrie BBC. Cazul lui Andrei Perlov, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice în 1992, este dat drept exemplu. El a ajuns acum să fie supus unor presiuni pentru a accepta această variantă.

Cazul lui Andrei Perlov, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice în 1992, este dat drept exemplu. Perlov este acuzat că a furat aproximativ trei milioane de ruble (32.000 de dolari) de la un club de fotbal din Novosibirsk, unde a fost director general. El și familia sa neagă acest lucru. Acum, în fața acuzațiilor, a fost informat că dosarul său va fi înghețat dacă se înrolează în armată.

Perlov este reținut de mai bine de șase luni, iar familia sa spune că este presat să accepte să lupte în Ucraina. I s-a spus că, în schimb, cazul de deturnare de fonduri împotriva sa va fi înghețat și, eventual, clasat la sfârșitul războiului.

Nu este un secret faptul că au existat cazuri în care prizonierii au fost recrutați pentru a lupta în Ucraina, însă BBC subliniază că acum sunt și oameni care urmează să fie judecate și pot ajunge pe front, pentru a scăpa atât de proces, cât și de pedeapsă.

Cele mai recente legi înseamnă că atât avocații acuzării, cât și cei ai apărării sunt acum obligați prin lege să informeze persoanele care sunt acuzate de majoritatea infracțiunilor că au opțiunea de a merge la război în loc să meargă la tribunal.

Legislația, adoptată în martie 2024, înseamnă că, dacă se înscriu în armată, urmărirea penală și orice anchetă vor fi oprite. În general, li se spune, cazurile lor vor fi închise complet la sfârșitul războiului.

Sistemul de aplicare a legii în Rusia este dat peste cap

„Acest lucru a dat peste cap sistemul de aplicare a legii din Rusia”, spune Olga Romanova, director al Russia Behind Bars - un ONG care oferă asistență juridică deținuților.

„Poliția poate acum să prindă un om deasupra cadavrului cuiva, pe care tocmai l-a ucis. Îi pun cătușele. Apoi criminalul ar putea spune: «Oh, stai, vreau să plec într-o operațiune militară specială», iar ei închid cazul penal.”

„Am primit o înregistrare în care un anchetator descrie avantajele semnării unui contract cu armata rusă unei persoane al cărei soț fusese deja condamnat la trei ani pentru furt”, povestește ea.

Acestuia i se spune că poate primi șase ani de închisoare, dar că este mai bine pentru el să semneze.

Dacă acuzatul semnează, în câteva zile dosarul penal este suspendat, iar ei pleacă pe linia frontului aproape imediat.

Citește și: O clădire plină cu soldați ruși care pilotează drone în Kursk a fost dezintegrată cu două rachete aer-sol

Această metodă este deja normă

Trei avocați care lucrează în Rusia au confirmat că acest lucru a devenit norma în întreaga țară. Unii se înrolează în speranța de a evita închisoarea și cazierul judiciar - dar nu este o cale de ieșire ușoară, după cum a descoperit adolescentul Iaroslav Lipavski.

Acesta a semnat un contract cu armata după ce a fost acuzat că, intrând într-o altercație a provocat cu bună știință „daune grave sănătății unui grup de personae”. El a fost trimis în Ucraina la câteva zile după ce a fost de acord să se înroleze

Tânăra sa prietenă tocmai aflase că este însărcinată și, pentru a evita urmărirea penală, Lipavski s-a înrolat în armată imediat ce a împlinit 18 ani.

A plecat în Ucraina și o săptămână mai târziu a murit - unul dintre cei mai tineri soldați care au murit în război.

Precedentul Prigojin

Nu este clar câte persoane acuzate de crime au ales să lupte în loc să fie judecate, dar această schimbare de politică reflectă nevoia Rusiei de a întări trupele, reducând în același timp la minimum numărul civililor pe care trebuie să îi mobilizeze.

„Le pasă rușilor de condamnați sau de cei care sunt în închisoare? Bănuiesc că nu”, spune Michael Kofman, analist militar la Carnegie Endowment for International Peace.

El crede că guvernul „probabil presupune că aceștia sunt oameni pe care îi pot pierde, că nimeni nu le va simți lipsa și că nu vor avea un efect negativ substanțial asupra economiei în general”.

Când grupul de mercenari Wagner a recrutat pentru prima dată deținuți din închisori, liderul său, acum decedat, Evgheni Prigojin, s-a îndreptat mai ales către condamnații din închisorile de înaltă securitate, spunând că are nevoie de „talentele lor criminale” în schimbul grațierii.

BBC și site-ul rus Mediazona au văzut și verificat documente confidențiale în legătură cu procesului de recrutare a deținuților.

Publicațiile media au tras concluzia, din analiza plăcuțelor de identificare ale condamnaților care au murit în Ucraina și a plăților făcute familiilor acestora, că Wagner a recrutat aproape 50.000 de deținuți din coloniile penale, iar la un moment dat pierdea era de până la 200 de persone în în fiecare zi. Mulți alții au fost răniți.

Documentele de plată arată că peste 17.000 de prizonieri au fost uciși încercând să captureze orașul Bakhmut din estul Ucrainei numai între iulie 2022 și iunie 2023.

Pentru a acoperi pierderile, Wagner și, ulterior, Ministerul Apărării, și-au adaptat strategiile de recrutare pentru a lărgi bazinul de persoane la care pot apela.

Presiuni din partea autorităților

Unele persoane acuzate de crime refuză noul acord pentru că sunt împotriva războiului în principiu, altele pentru că riscul de a muri sau de a fi rănite pe câmpul de luptă este prea mare, iar altele pentru că doresc să rămână acasă pentru a-și susține cauza.

Dar aceștia pot fi supuși unor presiuni uriașe din partea autorităților, spune Alina, fiica lui Andrei Perlov.

„El a refuzat și am făcut destul de mult zgomot în presa locală, așa că a fost trimis în celula de pedeapsă strictă, unde i-au adus din nou contractul”, spune ea.

Alina adaugă că, atunci când a refuzat înrolarea pentru a doua oară, i s-a interzis să își vadă sau să își sune familia.

Ei încă speră să îi dovedească nevinovăția, dar ultima dată când Alina și-a văzut tatăl la tribunal, la mijlocul lunii iulie, acesta slăbise foarte mult. „Încearcă să rămână vesel”, spune ea, «dar dacă situația continuă, îl vor distruge».

„Am întrebat autoritățile ruse despre cazul lui Andrei Perlov și dacă se fac presiuni nedrepte asupra deținuților pentru a se înrola în armată. Acestea nu au răspuns”, comentează BBC.

Citește și:

Momentul în care artileria ucraineană lovește direct un sistemul rusesc pentru război electronic de tip R-934B Sinitsa

Încă o escaladare. Coreea de Nord a trimis piloți în Rusia pentru a se alătura războiului din Ucraina


Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Englezii, lăsați fără cuvinte: românul ”care e de trei ori mai bogat decât Ronaldo și de care nu ați auzit niciodată”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Regizorul Roman Polanski a căzut la un acord cu victima prespusei acuzații de viol din 1973.  Procesul nu va mai avea loc

Scholz o asigură pe Maia Sandu de sprijinul Germaniei pentru R. Moldova „împotriva influenţei străine şi a măsurilor de destabilizare"

Xi Jinping îi propune lui Putin „detensionarea situației” din Ucraina după trei principii, la summitul BRICS

Șeful Pentagonului confirmă că trupe nord-coreene au ajuns în Rusia. „E o problemă foarte gravă. Va avea impact, nu numai în Europa”

Partenerii noștri