Live

Preşedintele Parlamentului cipriot a demisionat în urma scandalului „Pașaportul de aur”. Cipru a renunțat la acest program

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Parlamentului cipriot a demisionat în contextul scandalului ''bani contra paşapoarte''. Foto: Agerpres

Preşedintele Parlamentului cipriot, Demetris Syllouris, a demisionat în contextul scandalului ''bani contra paşapoarte'', în care sunt implicate autorităţile mai multor state membre ale Uniunii Europene.

Syllouris, 67 de ani, a fost filmat recent de postul Al Jazeera în timp ce discuta cu un reporter sub acoperite care s-a dat drept reprezentant al unui om de afaceri chinez cu cazier judiciar. În înregistrare se poate auzi cum Syllouris promite să faciliteze cererea pentru eliberarea unui paşaport cipriot depusă de omul de afaceri chinez, scrie Agerpres.

Demetris Syllouris, parlamentar de 28 de ani şi preşedinte al Parlamentului din 2011, a negat că ar fi făcut vreo ilegalitate, subliniind că toate afirmaţiile lui au fost scoase din context. "Cred cu fermitate că nu am încălcat nicio lege", declară Syllouris într-un comunicat.

În înregistrare el este văzut discutând cu "un intermediar" - reporterul sub acoperire - despre căi şi mijloace care i-ar permite presupusului investitor chinez să achiziţioneze un paşaport cipriot. Investitorul imaginar avea dosar penal, care, potrivit legii, descalifică orice solicitant de cetăţenie.

Înregistrarea a fost difuzată pe 12 octombrie, stârnind furia populaţiei şi obligând autorităţile să suspende eliberarea de cetăţenii în schimbul investiţiilor, aşa-zisul program al "paşapoartelor de aur".

Insula din estul Mediteranei a lansat în 2013 o schemă prin care oferea paşapoarte contra investiţii, peste 3.000 de persoane obţinând cetăţenia ţării prin acest program.

Comitetul MONEYVAL, comitet de experţi al Consiliului Europei pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor, atenţiona, într-un raport publicat la începutul anului, că riscul unor vulnerabilităţi în programul de investiţii creşte "exponenţial" prin intermediul proprietăţilor imobiliare, unul din "vehiculele" de investiţii aflate la dispozitie.

În virtutea programului, cu o minimă investiţie de 2 milioane de euro (2,18 milioane dolari SUA) se putea obţine un paşaport şi călătorii fără viză în toată Uniunea Europeană, din care Ciprul face parte.

Editor : Iulia Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statele UE trebuie să aplice mandatul de arestare al CPI împotriva lui Netanyahu, avertizează Borrell. „Nu e nimic antisemit”

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Partenerii noștri