Live

Președintele Cehiei: Ucraina poate adera la NATO în ciuda faptului că este parțial ocupată de Rusia. De fapt, există chiar un precedent

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Cehiei Petr Pavel vede lucrurile altfel Foto: Profimedia

Aderarea Ucrainei la NATO nu ar trebui să depindă de controlul deplin asupra întregului teritoriu al țării, inclusiv asupra părților ocupate de Rusia, a declarat președintele ceh Petr Pavel într-un interviu acordat postului de știri Novinky, publicat pe 19 august și citat de KyivIndependent.


Summitul NATO din iulie de la Washington s-a încheiat cu lansarea Pactului pentru Ucraina, un cadru de securitate semnat de 32 de aliați. Țările au afirmat calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, deși Ucraina nu a primit nicio veste definitivă cu privire la viitoarea sa aderare.

Președintele Volodymyr Zelenski, care a solicitat în mod repetat partenerilor să adreseze Kievului o invitație de aderare, a declarat că Ucraina va adera la NATO numai după ce războiul la scară largă al Rusiei se va încheia.

Petr Pavel, fost militar de carieră, se așteaptă ca Ucraina și Rusia să poată încheia un acord „în anii următori”, ceea ce ar putea însemna că unele dintre teritoriile Ucrainei s-ar putea afla sub ocupația Rusiei, însă Occidentul ar trebui să considere aceste teritorii doar ca fiind „ocupate temporar”, a relatat media.

În martie, președintele ceh a declarat că Rusia „nu are dreptul” să stabilească condiții pentru pace în Ucraina. Potrivit lui Pavel, în loc de negocieri, războiul s-ar încheia probabil cu victoria militară clară a uneia dintre părți sau cu epuizarea finală a ambelor părți.

„Nu cred că redobândirea deplină a controlului asupra întregului teritoriu este o condiție necesară (pentru aderarea la NATO)”, a declarat Pavel.

„Dacă există o demarcație, chiar și a unei granițe administrative, putem accepta această graniță administrativă ca fiind una temporară și putem accepta Ucraina în NATO pe teritoriul pe care îl va controla în acel moment”.

Ca exemplu, Pavel a citat Germania, care a devenit membră a alianței în 1955, deși o parte din teritoriul său a fost ocupat de Uniunea Sovietică până în 1990.

„Prin urmare, cred că există o soluție, atât tehnică, cât și juridică, pentru a permite Ucrainei să adere la NATO fără a trage NATO într-un conflict cu Federația Rusă”, a spus Pavel.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

„Înaltă trădare”: 15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

UE instruiește încă 15.000 de soldați ucraineni. La cât se ridică ajutorul pentru Kiev

Partenerii noștri