Președinta Comisiei Europene se declară împotriva închiderii granițelor
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat vineri împotriva închiderii frontierelor decisă de unele state membre ale UE pentru a-şi proteja populaţia de pandemia de coronavirus.
''Interdicţiile generale de călătorie nu sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind foarte eficiente'', a invocat şefa executivului comunitar la o conferinţă de presă. ''Mai mult, ele au consecinţe sociale şi economice importante, ele perturbă viaţa populaţiei şi a companiilor (...) Orice măsură luată trebuie să fie proporţională'', a mai susţinut Ursula von der Leyen.
Ea a pledat în schimb pentru controale sanitare, despre care a spus că ''pot avea loc la frontierele externe (ale UE) sau interne, sau pe teritoriul statelor membre'', iar recomandări ale UE la acest capitol urmează să fie prezentate miniştrilor europeni de interne, reuniţi vineri la Bruxelles, scrie Agerpres.
Anterior şi comisarul european pentru piaţa internă, Ylva Johansson, a cerut ca măsurile luate de statele membre la frontiere pentru a combate epidemia să fie ''coordonate'' şi ''proporţionale''.
Țările care au luat măsuri privind închiderea granițelor
Republica Cehă a anunţat vineri închiderea totală a frontierelor sale începând de luni, o închidere cvasi-completă fiind decisă joi şi de Slovacia, în timp ce Polonia, Austria, Slovenia şi Ungaria au decis o serie de restricţii la intrarea în aceste ţări.
Potrivit unui purtător de cuvânt al executivului comunitar citat de agenţia DPA, până în prezent numai Austria, Ungaria şi Republica Cehă au notificat Comisia Europeană cu privire la instituirea unor controale la frontierele Schengen.
Pe de altă parte, Ursula von der Leyen le-a cerut statelor UE să dea dovadă de ''solidaritate'' în ce priveşte accesul la materialele de protecţie împotriva coronavirusului.
''Nu este bine atunci când statele membre iau măsuri unilaterale, întrucât aceasta creează un efect de domino şi împiedică pacienţii, spitalele să aibă acces la echipamente de care au nevoie urgent'', a motivat ea, referire la măsurile de limitare ori de interzicere a materialelor de protecţie sanitară, decise mai ales de Franţa şi Germania.
''Am discutat cu statele membre pentru a-şi adapta (măsurile) astfel încât să garanteze că materialul în Europa este bine direcţionat şi că merge acolo unde este nevoie, către pacienţi, medici, spitale, personalul medical'', a indicat Ursula von der Leyen.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News