Live

Presa rusă anunță că Moscova nu va mai semna un acord de dezarmare nucleară cu SUA. Când încetează actuala înțelegere

Data publicării:
Imagini din timpul unui test cu rachete nucleare în Rusia. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia nu va semna un nou tratat cu SUA pentru a înlocui pactul de limitare a armelor nucleare strategice ale fiecărei părţi, care expiră în 2026, a relatat marţi Izvestia, citând o sursă rusă de rang înalt neidentificată, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

New START (New Strategic Arms Reduction Treaty) este ceea ce a mai rămas din eforturile depuse pentru încetinirea cursei înarmărilor între fostele superputeri din perioada Războiului Rece şi pentru creşterea transparenţei prin impunerea unor limite verificabile cu privire la numărul de arme.

Preşedintele Vladimir Putin a suspendat în 2023 participarea Rusiei la tratat din cauza sprijinului acordat de SUA Ucrainei, deşi Moscova a respectat limitele impuse de acord în materie de focoase, rachete şi bombardiere, la fel ca Statele Unite.

Tratatul New START urmează să expire la 5 februarie 2026. Nu va exista niciun acord care să-l înlocuiască, a comunicat marţi Izvestia.

"Ne-am suspendat participarea la START-3 (aşa cum numesc ruşii New START) din cauza acţiunilor Washingtonului. Şi nu vom semna un nou acord. Altfel, nu vom face decât să alimentăm orgoliul SUA", a declarat sursa citată de cotidianul rus.

New START a fost semnat în 2010 de către preşedinţii rus şi american de la acea vreme, Dmitri Medvedev, respectiv Barack Obama, intrând în vigoare în 2011 pentru o perioadă de zece ani. În 2021, pactul de dezarmare a fost prelungit pentru încă cinci ani.

Tratatul obliga atât Rusia, cât şi SUA să comunice periodic informaţii despre situaţia arsenalelor lor nucleare, să permită inspecţii la faţa locului şi să respecte plafoanele privind numărul de focoase desfăşurate şi nedislocate pe care fiecare dintre ele le-ar deţine.

Potrivit acestui pact, cele două ţări pot avea fiecare maximum  700 de rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice instalate pe submarine (SLBM) şi bombardiere nucleare; 1.550 de focoase nucleare instalate pe ICBM, SLBM şi bombardiere; 800 de lansatoare ICBM, lansatoare SLBM şi bombardiere instalate şi/sau neinstalate.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au deteriorat în special după invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina.

Anterior, Kremlinul a transmis că au fost pregătite amendamente la doctrina nucleară a Rusiei și sunt pe cale să fie oficializate, ceea ce înseamnă că vor fi actualizate documentele relevante care stabilesc circumstanțele în care armele nucleare pot fi folosite de Moscova

Editor : A.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul lui Mark Rutte pentru Vladimir Putin, în prima zi la conducerea NATO: „Trebuie să-şi dea seama” că Alianța „nu va ceda”

Armata lui Putin ar fi reușit să ajungă în centrul orașului strategic Vuhledar. Anunțul făcut de forțele Kievului

Serviciul Federal de Securitate din Rusia a reținut zeci de persoane, printre care și adolescenți. Ce acuzații le aduce

Ce spune Kremlinul despre preluarea conducerii NATO de către Mark Rutte

Partenerii noștri