Live

Presa din Ucraina aduce dovezi că dronele Shahed folosite de Rusia sunt echipate mai nou cu conexiuni Starlink, compania lui Elon Musk

Data publicării:
Foto: The Times/News Licensing/Profimedia

Publicația Defense Express a raportat că Rusia a început să instaleze comunicațiile prin satelit Starlink de la SpaceX  (compania lui Elon Musk) pe dronele de atac Shahed-136. În acest fel, dronele devin mai periculoase, scrie Ukrainska Pravda.

Echipamentul Starlink a fost observat pe una dintre dronele pe care forțele de apărare ale Ucrainei le-au doborât în timpul unui atac rusesc în noaptea de 24-25 septembrie.

Defense Express a publicat fotografii care arată o siglă care reprezintă antenă parabolică cu un număr de serie, pe care anchetatorii îl vor folosi pentru a urmări canalele de aprovizionare ale terminalului Starlink.  Numerele și codul QR ale terminalului au fost cenzurate, din motive lesne de înțeles

Prin echiparea Shahed-urilor cu comunicații prin satelit, Rusia poate obține un feedback puternic de la aceste drone, împreună cu capacitatea de a transmite date de la aceasta și capacitatea de a schimba sarcinile de zbor practice de la orice distanță.

Defense Express a subliniat că acest update  transformă în primul rând o dronă Shahed într-un instrument de recunoaștere extreme de eficient. Mai mult, cu Starlink, rușii pot utiliza o dronă Shahed ca o muniție de pândă cu rază extrem de lungă, capabilă de recunoaștere suplimentară cu o cameră suplimentară și care poate lovi chiar și ținte în mișcare.

Acest tip de drone  au fost probabil alese în acest scop datorită razei lor de acțiune (aproximativ 2 000 km) și a spațiului intern semnificativ din fuselaj.

Defense Express a remarcat, de asemenea, că, deși Starlink nu funcționează și nu este vândut în Rusia, rușii îl achiziționează prin intermediul țărilor terțe.

 

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

După 1.930 de zile de muncă și un miliard de euro cheltuit pentru o ”bijuterie”, au primit o mare lovitură din partea instanței

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania aprobă un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 447 de milioane de dolari

ONU avertizează că nu mai are fonduri pentru a-i ajuta pe ucraineni la iarnă

Rusia revendică cucerirea orașului Ukrainsk, din Donețk. Mesajul ministrului apărării

Serviciul special din Rusia a arestat șase persoane pe care le acuză de sabotaj în favoarea Ucrainei

Partenerii noștri