Live

Presa austriacă: Guvernul Austriei ar putea să cadă după veto-ul împotriva României. Verzii sunt furioși pe Nehammer

Data actualizării: Data publicării:
Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Profimedia Images

Decizia guvernului austriac de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea duce la prăbușirea coaliției de guvernare de la Viena, scrie publicația Kronen Zeitung din Austria. Conform acesteia, diviziunile profunde din interioriul guvernului austriac sunt tot mai puternice, acum, după veto-ul Austriei. 

Conform informațiilor din presa austriacă, Partidul Verzilor, una dintre formațiunile care compun coaliția de guvernare de la Viena, nu a susținut veto-ul impus de cancelarul Nehammer, în Consiliul JAI și este extrem de nemulțumită de această decizie.

„Deşi vicecancelarul Werner Kogler şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi, vineri, au trimis-o, în schimb, pe ministra justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat, la Bruxelles, că partidul său nu a susţinut veto-ul”, scrie publicația austriacă.

Conform Kronen Zeitung, vicecancelarul Kogler, din Partidul Verzilor, a încercat să-l convingă pe ministrul de interne Karner, membru al formațiunii conservatoare OeVP, să găsească soluții de compromis, însă nu s-a ajuns la niciun consens.

Totuși, Verzii au încercat să evite asumarea responsabilității pentru această decizie a guvernului din care fac parte – într-o postare pe Twitter, unul dintre reprezentanții acestora, Michel Reimon, a susținut că „fiecare ministru a fost liber în decizia luată la Bruxelles” și că Verzii nu au avut nicio influență asupra cancelarului.

Reimon a spus, de asemenea, că speră ca decizia să poată fi reparată în cadrul unei alte coaliții. Cu toate acestea, el a subliniat că această decizie nu este un motiv pentru ruperea coaliției și pentru convocarea de noi alegeri.

„Din păcate, a trebuit să se recurgă la astfel de metode pentru a fi auziţi la Bruxelles”, este scuza invocată de guvernul Austriei pentru veto-ul său neașteptat. În plus, conservatorii spun că nu înţeleg care este „motivul acestei surescitări”, deoarece şi Olanda a votat împotriva României și Bulgariei, mai scrie publicația austriacă.

De altfel, presa austriacă mai scrie că ministrul de externe, Alexander Schallenberg, a apărat refuzul Austriei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, sugerând că guvernul de la Viena a fost nevoit să recurgă la acest gest pentru a se face auzit în forurile europene - „Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a spus el.

Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a explicat Schallenberg într-un interviu acordat, vineri, canalului TV Puls24. Oficialul austriac mai susţine că guvernul său a vrut chiar să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre asta peste şase luni.

El a negat, însă, că acest veto are de-a face cu alegerile locale din Austria Inferioară, unde partidul său a pierdut teren în favoarea extremiștilor de dreapta, care au poziţii radicalizate faţă de imigraţie.

În acelaşi timp, el a criticat reacţia României, pe care o consideră prea „emotivă”, după ce, joi, MAE de la București l-a rechemat în ţară pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu.

Decizia guvernului austriac, criticată inclusiv de președintele țării

Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen spune că regretă decizia guvernului său, care a blocat aderarea la Schengen a României, și care acum a dus la situația în care economia austriacă este amenințată de contramăsuri românești.

„Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea #Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție. Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu amenzi ca urmare a contramăsurilor românești.

Nu putem face față provocărilor din domeniul zborului și migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând”, a transmis pe Twitter Alexander Van der Bellen.

România răcește relațiile diplomatice cu Austria după veto

Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgență în țară pe ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu. Chemarea are legătură cu votul negativ pe care Austria l-a dat României în privința aderării la spațiul Schengen.

MAE anunță: „Este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”.

Citește și: Ce înseamnă chemarea lui Hurezeanu în țară și cum vor fi de acum înainte relațiile României cu Austria. Cioroianu: „Un semnal puternic”

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă.

El a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări UE, potrivit publicației Der Standard. 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Partenerii noștri