Live

Premiul Nobel pentru Economie a fost câștigat în 2021 de cercetătorii David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens

Data publicării:
Laureaţii din acest an ai premiului Nobel pentru Economie. Sursă foto: Profimedia Images

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, economiştilor David Card, Joshua D. Angrist şi Guido Imbens pentru „contribuțiile empirice la economia muncii” și „contribuțiile metodologice la analiza relațiilor de cauzalitate”, informează site-ul oficial nobelprize.org.

Premiul este împărţit de David Card din Canada, pe de o parte, şi de americanii Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens, pe de altă parte.

Laureaţii din acest an au demonstrat că pot exista răspunsuri la multe din marile întrebări ale societăţii. Soluţiile lor susţin utilizarea experimentelor naturale, situaţii care decurg din viaţa reală care seamănă cu experimentele aleatorii.

Folosind experimentele naturale, David Card a analizat efectele pieţei muncii asupra salariului minim, imigraţiei şi educaţiei. Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens au fost recompensaţi pentru contribuţiile lor metodologice la analiza relaţiilor cauzale, notează CNN

Toţi trei îşi desfăşoară cercetările în Statele Unite: David Card la Universitatea Berkeley din California, Joshua D. Angrist la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar Guido W. Imbens la Stanford.

În 2020, Premiu Nobel pentru Economie a fost atribuit americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson pentru îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei.

Premiul în Ştiinţe Economice a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei (Sveriges Riksbank) şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel, transmite Agerpres.

Medalia pentru această categorie a fost concepută de artistul și sculptorul suedez Gunvor Svensson-Lundqvist și arată Steaua Nordului, emblema Academiei Regale Suedeze de Științe.

Premiul constă într-o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 980.000 de euro. Acesta va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia sanitară o va permite. 

De altfel, premiul Nobel pentru Economie este al șaselea și ultimul Nobel decernat în anul 2021.

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Patru din zece companii din Germania intenţionează să facă disponibilizări anul viitor

Cea mai mare economie europeană riscă să intre în recesiune. Care sunt semnele

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

Partenerii noștri