Live

Portavionul Charles de Gaulle a fost repoziționat în Mediterana. NATO: Avioanele franceze vor patrula deasupra României și Bulgariei

Data publicării:
Portavionul nuclear Charles de Gaulle. Foto: Profimedia Images

Alianța Nord Atlantică anunță, într-un comunicat de presă publicat luni, că portavionul nuclear Charles de Gaulle, aflat în Marea Mediterană, a fost însărcinat să asigure protejarea spațiului aerian aliat din flancul sud-estic al NATO.

Potrivit comunicatului, avioanele de pe Charles de Gaulle, inclusiv avioanele de luptă Rafale M, esențiale pentru misiunile de poliție și supraveghere aeriană ale NATO, „vor efecuta misiuni de patrulare pe cerul Aliaților NATO, România și Bulgaria”.

În prezent, NATO are peste 130 de aeronave în alertă care apără activ spațiul aerian aliat, menținând patrule 24/7 de-a lungul granițelor de est ale NATO.

Pe 20 ianuarie 2022, Franţa anunţa că portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle - considerat un „instrument de putere şi de influenţă excepţional” - va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak. În luna aprilie, nave militare şi avioane franceze erau programate a fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră.

Pe 4 martie, ministra franceză a Apărării, Florence Parly, a declarat că motivul pentru care portavionul se va deplasa mai aproape de România este acela de „a executa misiuni de poliţie aeriană, recunoaştere şi culegere de informaţii”.

Portavionul francez nu poate intra în Marea Neagră din cauza prevederilor Convenţiei de la Montreux.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre

Cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în 2025. Analiză BBC: Ce variante are Zelenski

Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025

România, pe lista CNN cu cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Țara noastră este considerată „un dar” în epoca supra-turismului

Partenerii noștri