Live

Popularitatea lui Putin este în scădere, după ofensiva surpriză a ucrainenilor în Kursk, pe care rușii încă nu au reușit s-o respingă

Data actualizării: Data publicării:
Incapacitatea armatei ruse de a apăra teritoriul naţional pare astfel să fi subminat încrederea populaţiei ruse în liderul de la Kremlin, conform datelor unui sondaj. Foto: Profimedia Images

Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin este în scădere, la o lună după ce Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în provincia rusă de graniţă Kursk, relevă un sondaj publicat vineri de Centrul pentru Studiul Opiniei Publice (Vtsiom), preluat de agenţia EFE, informează Agerpres. Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forțele Kievului controlează în prezent peste 1.300 de kilometri pătrați în regiunea Kursk, informează Sky News.

Acest sondaj recent, efectuat între 26 august şi 1 septembrie, arată că 75,5% dintre ruşi au încredere în liderul de la Kremlin, faţă de 81,5% la sfârşitul lunii iulie. Aproape 20% dintre cei chestionaţi au spus că nu au încredere în preşedinte, iar restul au preferat să nu răspundă.

Preşedintele Putin se bucura de o încredere de peste 80% înainte ca trupele ucrainene să atace direct teritoriul rus, luând prin surprindere armata rusă care era slab desfăşurată în provincia Kursk. De asemenea, 72% dintre cei chestionaţi aprobă modul în care şeful statului administrează ţara, o scădere de 6,4 procente faţă de sfârşitul lunii iulie.

Incapacitatea armatei ruse de a apăra teritoriul naţional pare astfel să fi subminat încrederea populaţiei ruse în liderul de la Kremlin, deşi în acest timp trupele ruse au continuat să înainteze pe frontul din estul Ucrainei.

Citește și: Ucraina revendică eliberarea „unei părți” din orașul New York, după un contraatac reușit în regiunea Donețk: Situația rămâne tensionată

În urma ofensivei lansate pe 6 august, armata ucraineană a înaintat câteva zeci de kilometri în interiorul Rusiei. Armata rusă a trimis întăriri şi a stabilizat acest nou front, unde în ultima vreme nu s-au mai înregistrat evoluţii semnificative. Armata ucraineană nu pare să mai fi reuşit acolo progrese suplimentare, dar nici armata rusă nu a reuşit să recâştige din teritoriul rus căzut sub control ucrainean.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că armata sa controlează circa 100 de aşezări în provincia rusă Kursk şi că prin această ofensivă a forţat Rusia să mute zeci de mii de soldaţi de pe frontul din estul Ucrainei.

De partea sa, Putin estimează că prin angajarea în această ofensivă a unora dintre cele mai bine instruite şi bine echipate unităţi, Kievul şi-a slăbit forţele de pe frontul ucrainean, ceea ce a a permis Rusiei să obţină noi progrese în estul Ucrainei.

Liderul de la Kiev a declarat că forțele ucrainene controlează în prezent peste 1.300 de kilometri pătrați în regiunea Kursk, informează Sky News.

Concomitent, șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a precizat, într-un interviu acordat CNN, că operațiunea militară din Kursk e în plină desfășurare și produce efecte, în sensul că forțele ruse nu au mai putut avansa în regiunile critice din estul Ucrainei (Donețk, n.r.) de șase zile.

Citește și: „Am mutat luptele pe teritoriul Rusiei”. Șeful armatei ucrainene explică strategia din spatele incursiunii în Kursk 

„În ultimele șase zile, inamicul nu a mai avansat niciun metru în direcția Pokrovsk. Cu alte cuvinte, strategia noastră funcționează”, a spus Sîrski

De asemenea, șeful armatei ucrainene a adăugat că se obsevă o diminuare a intensității bombardamentelor ruse în alte zone ale frontului unde forțele Moscovei se află în ofensivă.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Partenerii noștri