Pompierii români răspund laudelor grecilor: Ne-am făcut sarcinile așa cum le știm de acasă
O mie de pompieri din țările Uniunii Europene luptă cu flăcările, alături de cei greci. Printre ei sunt și peste 100 de pompieri români. Modul lor de organizare și faptul că folosesc drone pentru a supraveghea zona în care intervin i-au uimit pe jurnaliști. "Parcă sunt de pe altă planetă", a scris presa din Grecia despre salvatorii români. "Ne-am organizat așa cum facem de obicei, la fiecare misiune", răspunde compandantul pompierilor români.
Un mal de pământ s-a prăbușit peste patru muncitori
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
Incendiu puternic în interiorul fabricii Moldomobila din Iași
O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre
Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate
De ce 8 suporteri FCSB au fost arestați în Grecia
Tragedie în Suceava. Un bărbat a murit în timp ce săpa o fântână
Insula grecească pe care anticii o considerau cea mai sacră dintre toate se scufundă rapid
Incendiu de amploare la Craiova
Deși situația în insula Evia s-a îmbunătățit, pompierii rămân în alertă pentru că vântul poate crea noi focare în doar câteva minute sau le poate reaprinde pe cele vechi.
După primirea călduroasă de care au avut parte salvatorii români în Grecia, acum sunt lăudați și de pompierii greci.
Vasilis Bikas, comandantul misiunii din Grecia: "Vreau să vă mulțumesc că ne ajutați. E a doua zi în care cooperăm. Cooperăm excelent, pompierii români sunt foarte profesioniști. Protejăm zona aceea, e o zonă periculoasă, dacă focul trece în partea aceea va ajunge către case."
Și presa elenă scrie că pompierii români sunt de mare ajutor pentru cei greci. Una dintre publicații a numit detașarea pompierilor români "emoționantă", iar un ziar online a scris că elenii au fost uimiți de modul de operare al pompierilor români.
Reporter: Ce ați făcut de spun că sunteți de pe altă planetă?
Florin Pop, comandantul pompierilor români în Grecia: Nu, suntem din România. Ne-am organizat așa cum facem de obicei, la fiecare misiune. Ne-am făcut sarcinile așa cum le știm de acasă.
Și Raed Arafat, șeful DSU, spune că ridicarea moralului pompierilor români trimiși în Grecia contează mult în aceste momente: "Vă garantez că orice cuvânt frumos venit de la oameni care se pricep la munca lor contează foarte mult și e mult mai important decât critica Important e că suntem gata să intervenim și să participăm la salvarea de vieți așa cum face toată Europa".
Peste 100 de pompieri români cu 23 de autospeciale vor lupta și în zilele următoare să oprească infernul din Grecia. Alături de ei, sunt și pompieri din Franța, Cipru, Israel, Suedia și Germania.
A treia zi a intervenției pompierilor români pentru stingerea incendiilor din insula Evia
Pompierii români intervin marți pentru a treia zi la stingerea incendiilor din zona Spathari, insula Evia, Grecia. Aceștia acționează în zonă cu șase mașini de stingere, două cisterne și o dronă.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), șase pompieri vor avea marți misiunea, la fel ca zilele trecute, de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.
Încă de la sosirea pompierilor români în zonă, una dintre activitățile derulate cu prioritate a constat în identificarea surselor de apă (hidranți, lac, râu/pârâu) pentru alimentarea mașinilor de stingere.
Potrivit IGSU, o situație deosebită a fost întâlnită luni seară când, la retragerea echipajelor în bază, a fost observat un incendiu pe vârful unui deal abrupt.
"Au fost executate recunoașteri cu o dronă și cu un autoturism cu capabilități off-road, nefiind identificat niciun traseu care să permită apropierea de focare. Având în vedere configurația terenului, precum și vizibilitatea scăzută (noapte), pompierii s-au retras spre bază în jurul orei 24.00. În această dimineață, pentru a avea o imagine de ansamblu, colegii noștri efectuează o recunoaștere din aer a zonei respective, cu ajutorul dronei", au transmis reprezentanții IGSU.
Conform acestora, având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News