Live

Polonia își construiește cea mai mare forță terestră din Europa ca să contracareze amenințarea Rusiei (The Telegraph)

Data actualizării: Data publicării:
România va primi 54 de obuziere autopropulsate K9 „Tunetul”, de fabricație sud-coreeană. Foto: Profimedia Images

Varșovia a demarat cea mai mare campanie de reînarmare din ultimii 50 de ani pentru a răspunde amenințării tot mai mari pe care Rusia o prezintă la granițele NATO, scrie The Telegraph.

Crăciunul a venit mai devreme pentru căpitanul Marek Adamiak și trupele poloneze din Regimentul 11 Artilerie. Staționați nu departe de granița cu Rusia, unitatea sa a fost nevoită de mult timp să se descurce cu echipament învechit.

Dar la mijlocul lunii decembrie, polonezii au primit 24 de obuziere autopropulsate de producție sud-coreeană K9 care pot lovi ținte aflate la 55 de kilometri distanță, ceea ce conferă regimentului noi capacități de distrugere a inamicului.

„Ca ofițer de artilerie, sunt entuziasmat de noul echipament”, a spus căpitanul Adamiak pentru The Telegraph. „Putem să manevrăm mai bine, să tragem de oriunde. Nu există niciun loc de unde nu putem trage. Aveam o mulțime de sisteme vechi de artilerie, dar acum avem arme foarte noi.”

Polonia cheltuie 4% din PIB pe apărare

Cele 24 de tunuri care sunt acum în grija regimentului reprezintă doar vârful unui program masiv de reînarmare lansat de armata poloneză.

Motivați de războiul de dincolo de granița cu Ucraina și de teama tot mai mare că Polonia ar putea ajunge într-o bună zi o țintă a forțelor Kremlinului, care ar putea să încerce să își reclădească imperiul de altădată, guvernul polonez este determinat să îi înarmeze cât mai repede pe soldații săi.

Polonia va primi 250 din cele mai noi tancuri Abrams M1A2 din SUA. Foto: Profimedia Images

Anul acesta, Polonia va cheltui 4% din PIB pe apărare, un procent de două ori mare decât cel cerut de NATO și care va face ca Polonia să fie cel mai mare cheltuitor pe cap de locuitor în domeniul apărării din cadrul alianței.

„Asaltul criminal lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și natura imprevizibilă a lui Putin fac să fie necesară grăbirea modernizării echipamentului încă și mai mult”, a spus pentru portalul Defence24 mininstrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Ce arme își cumpără Polonia și de unde

Pentru început, Polonia va cumpăra 1.000 de tancuri K2 din Coreea de Sud și 250 din cele mai noi tancuri Abrams M1A2 din SUA. Acesta vor transforma Polonia în țara europeană cu cele mai multe tancuri, lăsând cu mult în urmă o țară ca Marea Britanie, care are doar 227.

Artileria va fi suplimentată cu 600 de sisteme K9, 18 lansatoare de rachete HIMARS și 288 de sisteme K239 Chunmoo din Coreea de Sud.

Peste 1.000 de blindate Borsuk făcute în Polonia îi vor transporta pe soldații polonezi pe câmpul de luptă, în timp ce din cer vor fi protejați de 96 de elicoptere Apache AH-64E cumpărate din SUA și 48 de avioane de luptă FA-50 cumpărate din Coreea de Sud.

Polonia a cumpărat 1.000 de tancuri K2 din Coreea de Sud. Foto: Profimedia Images

„Ne schimbăm echipamentul foarte, foarte repedeȚ, a spus căpitanul Adamiak. „Este de fapt o revoluție, nu o evoluție.”

În plus, armata poloneză plănuiește să își dubleze numărul de soldați până la 300.000, ceea ce va face din Polonia cea mai mare putere militară din Europa, la vest de Ucraina, în ceea ce privește personalul militar.

În această perioadă au loc și discuții despre construirea unei „fabrici masive de armament” în colaborare cu Marea Britanie, pentru a ajuta cu producția și repararea echipamentului și a armelor destinate frontului din Ucraina.

Polonia va cheltui pe arme 96 de miliarde de euro până în 2035 

Polonia va plăti mult pentru tot acest echipament. Varșovia s-a bucurat de ani de creștere economică, iar PIB-ul ar urma să crească anul acesta în ciuda problemelor economice provocate de războiul din Ucraina.

Polonia va cheltui pe arme peste 96 de miliarde de euro până în 2035, bugetul pentru apărare de anul acesta fiind de 97 de miliarde de zloți (peste 20 de miliarde de euro). Ziarul Dziennik Gazeta Prawna a estimat că suma adevărată care va fi cheltuită se va ridica până la 27 de miliarde de euro când sunt adăugate și fondurile extrabugetare.

„Mă tem că toate aceste cheltuieli ar putea epuiza bugetul, dacă nu vor fi administrate corect”, a spus Magdalena Jakubowska, un expert în domeniul apărării.

Armata poloneză va dispune de 96 de elicoptere Apache AH-64E cumpărate din SUA și 48 de avioane de luptă FA-50 cumpărate din Coreea de Sud. Colaj foto: Profimedia Images

Comisia Europeană i-a refuzat Poloniei accesul la în jur de 34 de miliarde de euro, parte din Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) al UE, din cauza unei dispute în privința statului de drept.

Guvernul polonez a introdus legislație care ar putea să scoată țara din acest impas, dar, pentru moment, banii rămân inaccesibili.

Congresul american a aprobat un ajutor financiar militar de 288,6 milioane de dolari în sprijinul Poloniei anul trecut pentru a „descuraja și apăra” împotriva amenințării rusești.

Conștiente de pericolul pe care îl reprezintă Rusia, partidele de opoziție au acceptat în mare parte nevoia ca Varșovia să cheltuie cât mai multe pentru înarmare dacă polonezii vor să evite soarta vecinilor de la granița de sud-est.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Serie de explozii în locuri publice din Rusia. Principalii suspecți: pensionari, victime ale unor escrocherii

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri