Live

Polonia crește bugetul apărării la 4% din PIB, dublu față de cerințele NATO

Data actualizării: Data publicării:
Premierul polonez Mateusz Morawiecki (dreapta) anunță creșterea cheltuielilor pentru apărare la 4% din PIB. Foto: Profimedia

Polonia, ţară membră NATO, care se învecinează cu Ucraina, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. Șecretarul general NATO, Jens Stoltenberg, declarase recent că țările NATO ar trebui să majoreze cheltuielile de apărare peste limita de 2% din PIB, cât este stabilită în prezent.

„Războiul (Rusiei) asupra Ucrainei face ca noi să ne înarmăm şi mai repede. Din acest motiv, vom face un efort fără precedent, (alocând) 4% din PIB armatei poloneze”, a declarat luni premierul Mateusz Morawiecki, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Acesta va fi probabil cel mai ridicat nivel de cheltuieli militare dintre toate ţările membre ale NATO”, a adăugat şeful guvernului polonez, fără a preciza sursa exactă a cheltuielilor suplimentare.

Potrivit unui raport al NATO, Polonia a alocat anul trecut pentru apărare peste 2,4% din PIB-ul său, ceea ce o plasa pe locul trei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, după Grecia (3,76% din PIB) şi SUA (3,47%).

Legea bugetului pentru 2023, care va trebuie să fie aprobată definitiv, prevede în prezent cheltuieli militare ce corespund nivelului de 3% din PIB, adică 97,4 miliarde de zloţi (20,4 miliarde de euro).

Polonia cumpără avioane F-35 și tancuri Abrams

După câţiva ani de relativă stagnare, Polonia a semnat recent mai multe contracte militare, în special cu SUA şi Coreea de Sud.

Printre aceste contracte, cele încheiate cu SUA presupun livrarea a 32 de avioane de luptă F-35, a 366 de tancuri Abrams şi a unor sisteme antirachetă Patriot, iar cele semnate cu Coreea de Sud presupun livrarea a o mie de tancuri K2 de la Hyundai Rotem, aproape 700 de obuziere automotoare K9A1 de la Hanwha Defense, a 50 de avioane de luptă FA-50 şi 288 de sisteme de rachete multiple K239.

De asemenea, Varşovia a încheiat un contract cu Turcia pentru drone Bayraktar.

Potrivit Ministerului Apărării polonez, achiziţia de sisteme sud-coreene nu afectează cu nimic comanda poloneză de sisteme similare americane HIMARS ce ar urma să fie livrate Poloniei începând din 2023.

Potrivit portalului specializat Defense News, contractele sud-coreene cumulate fac din Polonia cel mai mare cumpărător de armamente sud-coreene din Europa.

Armata se mărește cu aproape 100.000 de soldați

Forţele militare ale Poloniei numără în prezent în serviciul său în total 164.000 de bărbaţi şi femei, inclusiv 36.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Varşovia şi-a majorat recent investiţiile în apărare, după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Efectivele armatei Poloniei ar urma să crească până la 250.000 de soldaţi profesionişti şi 50.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Polonia a decis să atragă mai mulţi cetăţeni în forţele sale armate, introducând serviciul militar de bază voluntar şi cursuri de pregătire militară de o zi la nivel naţional pentru cei interesaţi.

Invazia rusă asupra Ucrainei a afectat arhitectura de securitate în Europa şi în lume, guvernele ţărilor sporindu-şi investiţiile în apărare şi trimiţând ajutor Kievului.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că se aşteaptă ca statele membre ale alianței nord-atlantice să îşi crească ţinta privind cheltuielile cu apărarea, care este în prezent de 2%.

„Ţinta de două procente a fost stabilită iniţial pentru un deceniu, deci până în 2024. Prin urmare, trebuie ca acum să o actualizăm”, a spus şeful NATO.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Polonia și-a desfășurat cele mai moderne tancuri K2 Black Panther în apropierea graniței cu Rusia

România ar putea cumpăra rapid tancuri K2 din Coreea de Sud, pentru a recupera timpul până la venirea Abrams-urilor americane

Polonia ar putea accepta să predea avioanele MiG - 29 Ucrainei. Condițiile puse de președintele Duda forțelor NATO

Partenerii noștri