Live

Polonia anunță că va deveni un „centru economic” pentru Ucraina și se oferă să exporte grâul ucrainean

Data actualizării: Data publicării:
Un aliat neclintit al Kievului, Polonia a fost unul dintre cei mai mari susținători financiari ai Ucrainei de când Rusia a invadat țara, dar Morawiecki a spus că ajutorul oferit ucrainenilor ar putea aduce beneficii și pentru economia poloneză. Foto: Profimedia Images

Ajutorul oferit de Polonia pentru Ucraina va stimula economia poloneză, a spus miercuri premierul țării Mateusz Morawiecki, care a transmis că țara sa este pregătită să transporte grâul ucrainean destinat exportului și blocat de invazia rusească, scrie Reuters.

Polonia va beneficia de pe urma acordurilor prin care se va angaja să reexporte grânele Ucrainei, să ajute la reconstrucția infrastructurii țării și să importe eneregie din țara vecină, potrivit prim-ministrului polonez, care a fost prezent la inaugurarea unei tabere de locuințe temporare destinate refugiaților ucraineni care și-au pierdut casele din cauza războiului.

Un aliat neclintit al Kievului, Polonia a fost unul dintre cei mai mari susținători financiari ai Ucrainei de când Rusia a invadat țara, dar Morawiecki a spus că ajutorul oferit ucrainenilor ar putea aduce beneficii și pentru economia poloneză.

„Azi pregătim câteva acorduri între anumite ministere care vor ajuta Ucraina și vor da un impuls economiei Poloniei”, a spus prim-ministrul polonez în timpul unei conferințe de presă susținută în Borodianka, orașul distrus de ruși când au încercat să cucerească Kievul.

„De exemplu, acestea sunt înțelegeri legate de exportul grâului ucrainean”, a spus Morawiecki, adăugând că Polonia ar putea deveni un centru economic pentru Ucraina. Căile ferate poloneze vor beneficia de pe urma transporturilor de grâu din Ucraina spre porturile de la Marea Baltică.

„Companiile poloneze vor lua parte la reconstrucția [Ucrainei], dar mai întâi trebuie să eliberăm Ucraina”, a spus premierul Poloniei. Foto: Profimedia Images

Polonia vrea să exporte grâul ucrainean și să se implice în reconstrucția infrastructurii bombardate de ruși

În timp ce Rusia controlează și blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră, grâul de export din Ucraina a rămas în depozite de la izbucnirea invaziei rusești. Moscova a dat vina pe sancțiunile impuse de Occident pentru perturbarea exporturilor de grâu și îngrășăminte care au agravat criza alimentară mondială.

Morawiecki a spus că Ministerul Infrastructurii din Polonia va fi implicată în proiectele de reconstrucție a drumurilor și căilor ferate din Ucraina, în timp ce Ministerele de Apărare și cel al Afacerilor Interne lucrează la definitivarea acordurilor dintre cele două state.

„Companiile poloneze vor lua parte la reconstrucția [Ucrainei], dar mai întâi trebuie să eliberăm Ucraina”, a spus premierul polonez.

Kiev și Varșovia au discutat și despre importurile de electricitate din Ucraina, care ar ajuta să creeze stabilitate pentru rețeaua de electricitate a Poloniei și va permite Ucrainei să își integreze rețeaua națională în sistemul folosit în Uniunea Europeană.

După ce Rusia a invadat Ucraina și i-a bombardat rafinăriile, Polonia și-a ajutat țara vecină livrându-i combustibili auto gratis.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata poloneză, în stare de alertă maximă: „Au fost activate toate forțele și resursele disponibile”. Care este motivul

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Partenerii noștri