Video Polonia a mobilizat mii de soldați pentru a interveni în urma inundațiilor devastatoase din țară. Un oraș întreg urmează să fie evacuat
Un oraș întreg cu 13 mii de locuitori urmează să fie evacuat înainte să ajungă sub ape. Râul umflat care trece prin mijlocul localității a rupt două poduri, iar acestea au rămas acum în albie și s-au transformat în baraje. De aceea, viiturile au început să intre cu forță pe străzi, și printre locuințe. Apele au adus cu ele bușteni, scânduri și alte resturi. Torenții au trecut de ferestrele de la parterul clădirilor. Autoritățile poloneze se așteaptă la un nou rând de ploi abundente, astăzi. A fost înregistrat și primul deces, a anunțat premierul Donald Tusk, când vizita o zonă calamitată. Armata poloneză a mobilizat 4000 de soldați, care să intervină la inundații.
Zonele în care sunt așteptate ninsori de Crăciun
Vremea se înrăutățește: ploi, ninsori și temperaturi de până la -14 grade. Cum va fi în weekend
Avertizare meteo: ploi și ninsori, în toata țara. Zone din trei județe, vizate de un cod galben
Meteorologii anunță vreme caldă
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
VIDEO: Cupolă de aer polar peste România. Cum va fi vremea
Vremea se schimbă radical
Jurnalist Digi24: N putem aștepta și în orele următoare la astfel de imagini, ca cele pe care le vedem de aproape 3 zile deja în întreaga regiune?
Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme: Da, dar poate nu la aceeași intensitate. Poate în Polonia să fie la fel, dar în Austria și Cehia lucrurile sunt puțin mai bine acum, dar în continuare sunt precipitații în zona respectivă. Trebuie spus că nu numai inundațiile au fost importante în Polonia, au avut și câteva raportări de tornade asociate cu acest ciclon.
Jurnalist Digi24: Ne puteți spune dacă în România, în Republica Moldova, ne putem aștepta ca în orele următoare să se repete ce s-a întâmplat în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru că am văzut inclusiv Administrația de Meteorologie a emis o serie de noi alerte pentru orele următoare. Urmează să intre în vigoare de la ora 16:00. Vedem că și cei de la IGSUse mobilizează către județele deja afectate: Galați, vaslui. Cum arată hărțile, la ce să ne așteptăm? Și mai ales, să ne așteptăm la astfel de lucruri în perioada următoare, pentru că autoritățile guvernamentale spuneau că nu au ce face în astfel de situații și că perioada de încălzire globală, schimbările climatice pe care întreaga lume până la urmă le traversează în sunt principalele responsabile, să spunem așa, și pentru puterea care a stârnit această furtună.
Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme: O să fie precipitații în continuare și în România, în zona de est și în Republica Moldova. Deci în continuare există un risc în zona respectivă. De altfel, și administrația, și ANM a dat o un cod galben pentru pentru România.
Ați menționat impactul schimbărilor climatice. De data asta așa este. Există o influență puternică din partea schimbărilor climatice, iar în acest caz, practic tot acest sistem, care, în fine, este zona aceasta cu presiune scăzută, ciclonul, este o manifestare normală în această perioadă a anului în Europa.
A fost alimentat de faptul că avem o Mare Mediterană extrem de caldă și aceasta a funcționat ca un rezervor pentru pentru această furtună la scară mare. O Mare Mediterană mai caldă este asociată cu această parte de schimbări climatice. Pentru fenomenele acestea cu precipitații intense nu mai vorbim doar de variabilitate naturală, ci de o combinație: schimbări climatice, variabilitate naturală, iar parte de schimbări climatice influențează puternic cantitatea de precipitații. O atmosferă mai caldă se referă la mai mulți vapori de apă și atunci asta este exact efectul pe care îl vedem.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News