Live

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Donald Tusk rețeaua X

Polonia a început construirea unor structuri de fortificație la granița cu Rusia și Belarus, ca parte a proiectului pe scară largă „Scutul Estic”. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Donald Tusk, pe platforma de socializare X.

„Construirea Scutului Estic a început! Primele lucrări se desfășoară în apropierea graniței cu Rusia”, a scris Tusk și a distribuit o fotografie care arată excavatoare săpând tranșee.

Varșovia plănuiește să construiască 700 de kilometri de fortificații, sisteme de detectare și avertizare, baze avansate, centre logistice și sisteme anti-dronă la granițele cu Rusia și Belarus până în 2028, ca parte a proiectului „Scutul Estic”, scrie Ukrinform.

Costul implementării acestui proiect este estimat la 10 miliarde de zloți (aproape 2,3 miliarde euro).

Într-un interviu acordat recent pentru publicația anterior menționată, însărcinatul cu afaceri temporar al Poloniei în Ucraina Piotr Lukasiewicz a precizat că proiectul „Scutul Estic” este destinat să protejeze împotriva invaziilor din Rusia și Belarus și se bazează pe experiența Ucrainei.

În 2022, Polonia a construit o barieră de 5,5 metri înălțime și 186 de kilometri lungime de-a lungul graniței sale cu Belarus și a instalat un sistem modern de monitorizare electronică.

Aceasta a fost o reacție la presiunea migraționistă artificială creată de Belarus și Rusia la granița cu Polonia și statele baltice începând din vara anului 2021.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

O bombă rusească de 250 de kilograme a fost lansată din greșeală peste o școală din Belgorod, aproape de granița cu Ucraina

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Rusia susține că NATO vrea să transforme Moldova într-o bază logistică pentru aprovizionarea armatei ucrainene

Partenerii noștri