Live

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Donald Tusk rețeaua X

Polonia a început construirea unor structuri de fortificație la granița cu Rusia și Belarus, ca parte a proiectului pe scară largă „Scutul Estic”. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Donald Tusk, pe platforma de socializare X.

„Construirea Scutului Estic a început! Primele lucrări se desfășoară în apropierea graniței cu Rusia”, a scris Tusk și a distribuit o fotografie care arată excavatoare săpând tranșee.

Varșovia plănuiește să construiască 700 de kilometri de fortificații, sisteme de detectare și avertizare, baze avansate, centre logistice și sisteme anti-dronă la granițele cu Rusia și Belarus până în 2028, ca parte a proiectului „Scutul Estic”, scrie Ukrinform.

Costul implementării acestui proiect este estimat la 10 miliarde de zloți (aproape 2,3 miliarde euro).

Într-un interviu acordat recent pentru publicația anterior menționată, însărcinatul cu afaceri temporar al Poloniei în Ucraina Piotr Lukasiewicz a precizat că proiectul „Scutul Estic” este destinat să protejeze împotriva invaziilor din Rusia și Belarus și se bazează pe experiența Ucrainei.

În 2022, Polonia a construit o barieră de 5,5 metri înălțime și 186 de kilometri lungime de-a lungul graniței sale cu Belarus și a instalat un sistem modern de monitorizare electronică.

Aceasta a fost o reacție la presiunea migraționistă artificială creată de Belarus și Rusia la granița cu Polonia și statele baltice începând din vara anului 2021.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Scandalos!” A dezvăluit cum a votat la Balonul de Aur: Vinicius, OUT din TOP 10. Rodri, pe 7! Imaginile virale apărute

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Record de drone Shahed lansate de Rusia în Ucraina, pentru a doua lună consecutiv. Ce tactică aplică ucrainenii pentru a le neutraliza

Ucraina folosește în operațiuni speciale drone cu sisteme AI care le ghidează autonom în zonele protejate de bruiajul rușilor

Polonia explică de ce nu cedează flota sa de MiG-29 către Ucraina

Prețul lactatelor a crescut vertiginos în Rusia. Magazinele închid acum pachetele de unt în carcase antifurt, utilizate pentru caviar

Partenerii noștri