Politico: Misterul faimosului diamant care a lipsit de la încoronarea Regelui Charles
Încoronarea Regelui Charles al III-lea nu a dus lipsă de podoabe sclipitoare - brățări, coroane, globuri și sceptre. Dar bijuteria cea mai încărcată de istorie din colecția regală a fost de negăsit în timpul marelui eveniment, scrie Politico.
Uimitorul diamant Koh-i-Noor, dăruit stră-stră-străbunicii lui Charles - Regina Victoria - în 1849 și unul dintre cele mai mari și vechi diamante șlefuite din lume, a fost cândva piesa centrală a coroanei veche de un secol a Reginei Maria; o versiune a ei a fost purtată sâmbăta trecută de soția lui Charles, Regina Camilla.
Piatra uriașă, de 793 de carate înainte de a fi șlefuită de soțul Reginei Victoria, Albert, a fost purtată de Maria atunci când soțul ei, Regele George al V-lea, a fost încoronat.
Diamantul a fost purtat din nou de Regina Mamă Elisabeta într-o coroană diferită la încoronarea soțului ei, Regele George al VI-lea, în 1937. Dar pentru ceremonia de sâmbătă, diamantul Koh-i-Noor a rămas închis în Turnul Londrei, pe malurile Tamisei.
Decizia de a nu înzestra piesa centrală a coroanei Mariei atunci când a fost purtată de Camilla nu a fost luată din considerente estetice. De fapt, povestea diamantului care a lipsit de la încoronarea lui Charles face parte dintr-o luptă geopolitică veche de 200 de ani și care dezvăluie multe despre perioada de tranziție prin care a trecut Marea Britanie în secolul XXI și locul acestei țări în lumea modernă.
Koh-i-Noor a fost adus în Regatul Unit la începutul secolului XIX de Compania Indiilor de Est, marea ramură economico-militară a Imperiului Britanic, diamantul fiind confiscat după anexarea Indiei de la un băiat-rege din Punjab.
O copie a faimoasei bijuterii se află într-o vitrină specială dintr-un muzeu din Mumbai, dar indienii își doresc de mult timp ca versiunea originală să le fie returnată.
Chiar și la două secole după ce britanicii au luat piatra prețioasă, prezența diamantului într-o ceremonie privită în toată lumea de milioane de oameni ar fi fost interpretată drept un gest provocator de către India - o țară tot mai puternică cu care Marea Britanie vrea să negocieze un acord comercial foarte benefic.
Apariția diamantului în timpul încoronării „ar fi crescut inutil tensiunile” dintre cele două țări. Bijuteria „răscolește amintiri dureroase din trecutul colonial” al Indiei, a spus un purtător de cuvânt al partidului premierului Narendra Modi.
Șase din zece britanici sunt de acord cu înapoierea permanentă a artefactelor istorice către țările lor de origine, potrivit unui sondaj YouGov din 2021.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News