Live

Politico: Cum a luat-o Georgia pe urmele Rusiei lui Putin. „Dictaturile învață unele de la altele”

Data publicării:
Toți cei 3 contracandidați ai lui Putin susțin războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a împins multe dintre țările din vecinătatea estică a Uniunii Europene mai aproape de Occident, dar sunt și altele, cum e cazul Georgiei, care au ales să urmeze calea Rusiei spre dictatură, potrivit unui nou raport citat de Politico.

Raportul întocmit de Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic arată că invazia Rusiei a încurajat o și mai mare cooperare între unele state estice și UE în energie, comerț și transporturi. Dar, în timp ce administrația publică a crescut în Ucraina și Moldova, trendul este complet invers în cazul Georgiei – o țară „polarizată” din punct de vedere politic.

„Dictaturile sau regimurile autocratice învață unele de la altele. Și cred că există cu siguranță o curbă a învățării pe care o vedem în unele țări. Am văzut-o și în Georgia”, a spus Alexandra Sabou din partea parteneriatului.

Georgia a încercat în martie 2023 să introducă o lege privind agenții străini similară cu cea adoptată de Rusia lui Putin, dar inițiativa a declanșat proteste majore în țară.

Partidul de guvernământ din Georgia retrage proiectul „agenților străini” inspirat de la ruși, după două nopţi de proteste violente. Foto: Profimedia Images

Legea era „un fel de copie a celei din Rusia cu câteva elemente locale – dar asemănarea era evidentă”, a spus Sabou.

Georgia trece printr-o perioadă în care democrația, calitatea guvernării și convergența politică au avut de suferit – ceea ce reflectă de fapt polarizarea politică a țării. „Practic în fiecare domeniu a existat o scădere, în ciuda faptului că UE i-a oferit statutul de candidată [la aderare]”, a spus Sabou.

Ucraina, Republica Moldova și Georgia au aplicat toate pentru aderarea la UE după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. Dar, în timp ce Ucraina și Moldova fac „schimbările sistemice pe care Bruxellesul le așteaptă pentru a continua pe calea aderării”, Georgia se îndepărtează încetul cu încetul de acest obiectiv.

UE a făcut următorul pas în privința Ucrainei și a Moldovei, fiind de acord să deschidă negocierile de aderare în urma summitului liderilor europeni din decembrie. Georgiei i-a fost acordat până acum doar statutul de candidată.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Uniunea Europeană vrea să accelereze deportarea migranţilor ilegali. „Există un impuls în acest moment”, spune premierul suedez

Partenerii noștri