Politicianul pro-rus este aproape de victorie în alegerile parlamentare din Slovacia (rezultate parțiale)
Fostul premier de stânga al Slovaciei, Robert Fico, este aproape de o victorie în alegerile parlamentare, după o campanie în care s-a angajat să pună capăt ajutorului militar pentru Ucraina, arată rezultatelor parţiale de duminică, relatează Reuters.
Cu 90% din circumscripţiile de vot raportate la alegerile de sâmbătă, partidul SMER al lui Fico conducea cu 23,3% din voturi. Partidul liberal Slovacia Progresistă (PS) urmează cu 17%, iar partidul HLAS, care ar putea deveni pivotul pentru formarea următorului guvern, este al treilea cu 15,43%.
Fostul coleg al lui Fico şi liderul HLAS, Peter Pellegrini, şi-a păstrat deschise opţiunile privind viitoarele coaliţii în comentarii televizate, pe măsură ce rezultatele deveneau mai clare.
Un guvern condus de Fico şi de partidul său SMER ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei, chiar în momentul în care blocul încearcă să îşi menţină unitatea în opoziţia faţă de invazia Rusiei.
"Vrem să evaluăm totul, aşa că vom aştepta numărarea finală", a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER şi aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele complete mai târziu duminică.
Sondajele de la ieşirea de la urne au dat PS drept câştigător, dar proiecţiile a două site-uri de ştiri slovace, bazate pe rezultatele obţinute în 90% din districte, îl dau pe Fico drept câştigător cu o marjă de aproximativ 5 sau 6 puncte procentuale.
Partidul PS a pledat pentru menţinerea sprijinului puternic al Slovaciei pentru Ucraina şi, de asemenea, ar urma probabil o linie liberală în cadrul UE în chestiuni precum votul majoritar pentru a face blocul mai flexibil, politicile ecologice şi drepturile LGBT.
Discursul lui Robert Fico, înainte de alegeri
Fico a cerut guvernului slovac să înceteze furnizarea de arme Kievului și a spus că, dacă ar deveni prim-ministru, Slovacia "nu va trimite încă o rundă de muniție". De asemenea, se opune aderării Ucrainei la NATO.
Grigorij Mesežnikov, analist politic și președintele Institutului pentru Afaceri Publice, un think-tank slovac, a spus că, la fel ca mulți simpatizanți ai Rusiei, Fico își prezintă sprijinul pentru Moscova drept o inițiativă de "pace".
"El și aliații săi susțin că nu ar trebui să trimitem arme în Ucraina, deoarece asta va face războiul să dureze mai mult. Ei spun că "va fi pace dacă nu mai trimitem arme în Ucraina”, pentru că, dacă nu o facem, conflictul se va încheia mai devreme. Deci, în esență, ei nu sunt pro-pace, sunt pro-ruși", a declarat analistul.
Fico a condus Guvernul Slovaciei timp de mai bine de un deceniu, mai întâi între 2006 și 2010 și apoi, din nou, din 2012 până în 2018. El a fost forțat să demisioneze în martie 2018, după săptămâni de proteste în masă pentru uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Kuciak a investigat corupția în rândul elitei țării, inclusiv a persoanelor conectate direct cu Fico și partidul său SMER.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News