Poliția britanică cere ajutorul armatei în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal
Aproximativ 180 de angajaţi din personalul militar au fost chemaţi de poliţie pentru a extrage probe care ar putea fi contaminate de o neurotoxină în Salisbury, scrie The Guardian, potrivit News.ro.
Investigaţia a luat amploare joi după ce poliţia a izolat mormintele soţiei lui Serghei Skripal, Liudmila şi fiului lor, Alexander. De asemenea, poliţia a declarat că 21 de persoane au fost tratate ca urmare a incidentului.
Personal de la Marina Roială, Forţele Aeriene Roiale, precum şi echipe de chimişti ajută anchetatorii pentru a extrage probe de la locul incidentului.
„Reţeaua Anti-Terorism a Poliţiei a cerut asistenţă de la armată pentru a sustrage de la faţa locului mai multe vehicule şi obiecte”, a spus Scotland Yard.
„Publicul nu ar trebui să fie alarmat iar sfaturile privind sănătatea generală a publicului rămân aceleaşi. Armata are expertiza şi capabilitatea pentru a răspunde unor situaţii variate. Ministerul Apărării colaborează frecvent cu serviciile de urgenţă şi autorităţile locale. Asistenţa militară va continua atât cât este necesar în investigaţie”, au adăugat oficialii de la Scotland Yard.
Gavin Williamson, ministrul Apărării, a spus: „Forţele noastre armate au intervenit pentru a ajuta poliţia în investigaţia lor din Salisbury, bazându-se pe expertiza şi informaţiile deja puse la dispoziţie de cercetătorii de renume mondial de la Laboratorul pentru Tehnologie şi Ştiinţa Apărării de la Porton Down. Avem oamenii potriviţi cu abilităţile potrivite pentru a ajuta în această anchetă crucială. Este un incident regretabil iar gândurile mele sunt cu victimele şi familiile lor”.
Ian Blair, cel care era comisar în poliţia metropolitană atunci când fostul spion Alexander Litvinenko a fost ucis în Londra prin otrăvire, a spus că o posibilitate este că Skripal ar fi fost expus la neurotoxină în propria casă. „În mod clar, acum se încearcă să se afle felul în care a fost livrată otrava. Există nişte indicii. Poliţistul, de care îmi pare foarte rău că a fost rănit, a fost la casa lui Skripal, iar un medic care a avut grijă de pacienţi în aer liber nu a fost afectat deloc. Ar putea exista nişte indicii pe undeva pe acolo”, a spus Blair.
El a adăugat că dacă este vorba de o neurotoxină rară, aşa cum a declarat Amber Rudd, ministrul de Interne, atunci ar trebui să se poată identifica sursa: „Dacă este mai rară decât sarinul sau VX, atunci este posibil să se identifice laboratorul în care a fost concepută. Ar putea găsi locul în care a fost făcută, dar nivelul de autoritate care a fost implicată, aici este altă discuţie”.
Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi, duminică, fără să prezinte răni vizibile, pe o bancă, într-un centru comercial de la Salisbury, în sudul Angliei. Ei sunt spitalizaţi în stare critică.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News