„Poliția apei” a luat cu asalt străzile din Cape Town, într-o atmosferă socială în care locuitorii se acuză unii pe alții de încălcarea regimului de austeritate
Atmosfera distopică din Cape Town, pe fondul crizei acute de apă, a dat naștere și unui departament „cu specific” în cadrul poliției din metropola sud-africană. Ofițerii din această echipă sunt numiți generic „polițiștii apei”.
Misiunea lor nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cât este ziua lungă, acești polițiști patrulează străzile Cape Town-ului pentru a se asigura că regimul de austreritate impus la consumul de apă nu este încălcat. Sau, mai exact, că nu este încălcat de prea multe ori.
Sky News a petrecut mai multe zile alături de această echipă specială.
Ofițerii folosesc mașini neutre, fără însemnele poliției.
Unul dintre ofițeri, Ashwyn Maxim, povestește că depistează foarte multe spălătorii auto care încalcă măsurile de austeritate, folosind ilegal conductele de apă potabilă ale metropolei.
„Nu aveți voie să folosiți sistemul municipal de aprovizionare. Știți asta! Am mai fost aici de trei ori până acum, v-am informat, dar dumneavoastră nu încetați. De ce?”, o întreabă Maxim, exasperat, pe patroana spălătoriei.
Femeia ridică din umeri. Nervos și toropit de căldură, ofițerul o amendează pe loc cu 3.000 de ranzi.
Din dezolantul peisaj social nu lipsesc și apelurile telefonice ale vecinilor, zeci, poate sute pe zi. Aceștia se reclamă reciproc că nu țin cont de restricțiile oficiale și folosesc apă de la robinet pentru a-și umple piscinele.
Autorităţile oraşului sud-african Cape Town au anunţat la finalul lunii februarie amânarea cu o lună a datei fatidice când apa nu va mai curge la robinete din cauza secetei foarte severe cu care metropola se confruntă în ultimii ani.
Botezată „Ziua Zero'' şi fixată recent pentru 4 iunie, data fatidică a fost amânată pentru 9 iulie.
Data se schimbă periodic în funcţie de consumul de apă în cea de-a doua cea mai mare aglomeraţie urbană din Africa de Sud, vizitată de numeroşi turişti.
Autorităţile au cerut populaţiei „să nu micşoreze eforturile pentru economisirea apei'' şi să continue să se limiteze la cantitatea recomandată de 50 de litri pe zi pe cap de locuitor sau echivalentul unui duş zilnic de trei minute.
Dacă „Ziua Zero'' va avea loc, locuitorii din Cape Town se vor alimenta de la 200 de puncte de colectare a apei, de unde vor primi un maximum de 25 de litri pe zi pe cap de locuitor.
Pentru a evita cu orice preţ acest scenariu catastrofal, municipalitatea a instituit restricţii draconice în ceea ce priveşte consumul de apă. Din 2016, oraşul a redus la jumătate consumul, de la 1,1 miliarde de litri pe zi, la aproximativ 523 de milioane de litri pe zi.
Autorităţile sud-africane au decretat săptămâna trecută starea de catastrofă naturală pe tot teritoriul ţării din cauza acestei secete istorice care afectează de mai multe luni oraşul Cape Town.
Municipalitatea din Cape Town, controlată de partidul de opoziţie Alianţa democratică (DA), este criticată intens pentru că nu ar fi ţinut cont suficient de avertismentele experţilor şi nu a adoptat mai devreme măsuri de raţionalizare.
Toată Africa sudică a fost afectată în ultimii ani de o secetă foarte severă, agravată de fenomenul meteorologic ciclic El Nino. Ploile abundente din ultimele luni au permis însă celei mai mari părţi din regiune să-şi refacă preţioasele rezerve de apă.
Excepţia a reprezentat-o regiunea Cape Town, unde cea mai mare parte a precipitaţiilor sunt înregistrate în timpul iernii australe, din mai până în august.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News