Live

Poate reveni Donald Trump la vârful politicii americane în următorii patru ani? Prima sa apariție publică după plecarea de la Casa Albă

Adrian Dumitru Data actualizării: Data publicării:
Un susținător al lui Donald Trump ține în mână un carton pe care este reprezentat chipul fostului președinte. Foto: Getty Images

Președinția lui Donald Trump s-a încheiat oficial în 20 ianuarie, însă o lună și o achitare în Senat mai târziu, fostul președinte își continuă planurile de revenire la vârful politicii americane. Conform informațiilor apărute în presa din Statele Unite, Donald Trump își petrece timpul de la Mar-a-Lago pregătindu-se pentru o viitoare candidatură la alegerile din 2024, în timp ce încearcă să își solidifice și mai mult influența masivă pe care încă o are în Partidul Republican și printre susținătorii acestuia.

Săptămânile trecute au fost esențiale pentru viitorul politic al lui Donald Trump. Deși șansele pentru o condamnare în procesul de impeachment au scăzut gradual dar semnificativ pe parcursul zilelor de după plecarea sa din funcția prezidențială, posibilitatea ca legislativul american să îi frângă permanent orice ambiție fostului președinte a fost totuși cât se poate de reală. 

Senatorii republicani au rămas, însă, în vasta lor majoritate loiali fostului președinte și felului său de a face politică, alegând să îi ierte excesele și acțiunile care până anul acesta ar fi părut de neconceput pentru scena politică americană, care deși extrem de polarizată, s-a păstrat, totuși, în niște limite bine definite. Până la Donald Trump. Același Trump care acum, după ce s-a convins încă o dată că Partidul Republican aproape că îi aparține, nutrește speranța că 2024 va fi anul revenirii sale la Casa Albă. 

Donald Trump domină sondajele în competiția internă a republicanilor pentru alegerile din 2024

Un sondaj Morning Consult din 13 ianuarie, la o săptămână de la insurecția de la Capitoliu, arăta că Trump încă conducea detașat competiția din 2024, deși procentele sale scăzuseră semnificativ față de penultima săptămână a lunii noiembrie, la puțin timp după ce pierduse alegerile.

  • Donald Trump – 42% (8-11 ianuarie) | 54% (21-23 noiembrie)
  • Mike Pence – 16% (8-11 ianuarie) | 12% (21-23 noiembrie)
  • Donald Trump Jr. - 6% (8-11 ianuarie) | 8% (21-23 noiembrie)
  • Ted Cruz – 6% (8-11 ianuarie) | 4% (21-23 noiembrie)
  • Mitt Romney – 6% (8-11 ianuarie) | 3% (21-23 noiembrie)
  • Nikki Haley – 5% (8-11 ianuarie) | 4% (21-23 noiembrie)

Deși a scăzut semnificativ imediat după insurecție, popularitatea lui Donald Trump cu votanții republicani s-a menținut de departe mai mare decât a oricărui alt probabil adversar. Mai mult, dacă cumulăm procentele sale cu ale fiului său, Trump ajunge la 48%, foarte aproape de procentul de 50%, ceea ce arată că sunt foarte puține șanse ca nominalizarea republicanilor din 2024 să fie ratată de fostul președinte, dacă lucrurile se mențin așa cum sunt acum.

Un sondaj mai recent, efectuat după achitarea fostului președinte în Senat, arată că deznodământul procesului i-a crescut din nou procentele acestuia. Astfel, conform sondajului din 16 februarie citat de The Independent, Donald Trump are sprijinul a 54% dintre republicani la alegerile preliminare din 2024, în timp ce 59% își doresc ca fostul președinte să joace un „rol central” în partid în perioada următoare.

Donald Trump rămâne cel mai influent personaj politic din Partidul Republican

Până la alegerile intermediare din 2022, în care se vor alege sau realege toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și o parte dintre senatori, fiul cel mare al lui Trump, Donald Jr., va fi cel care va reprezenta trumpismul ca mișcare politică în campanie.

„În momentul în care campania pentru 2022 va începe, Don Jr. va fi o prezență extrem de activă în teritoriu”, spune o persoană care lucrează cu fiul fostului președinte, sub condiția anonimatului, pentru CNN, confirmând că Trump Jr. împărtășește apetitul tatălui său pentru confruntări politice.

Influența fostului președinte asupra partidului său este evidentă, un lucru destul de neobișnuit la scara istoriei politicii americane, în care președinții sau candidații învinși nu reușesc aproape niciodată să revină la vârful politicii.

Fostul senator de Georgia David Perdue este unul dintre exemplele care arată cât de mare este influența lui Donald Trump în Partidul Republican – Perdue și-a anunțat candidatura pentru 2022 și chiar și-a depus actele la autoritățile electorale, însă după o discuție și o partidă de golf cu Donald Trump la reședința celui din urmă din Florida, Perdue a renunțat la toate ambițiile sale.

Marți seară, conform unui articol The Washington Post, Trump a discutat cu Ronna McDaniel, șefa Comitetului Național Republican, organizația de partid care controlează strategia la nivel federal a partidului. Conținutul discuțiilor ar fi avut legătură, conform informațiilor din presa americană, cu felul în care vede fostul președinte viitorul partidului.

Duminică, fostul președinte va avea prima sa ieșire publică de după părăsirea funcției

Duminică, Donald Trump va fi principalul vorbitor la CPAC (Conservative Political Action Conference), reuniunea anuală a activiștilor și oficialilor aleși republicani din SUA, practic principala scenă a politicienilor republicani din SUA.

Ar fi pentru prima oară când fostul președinte apare în public după plecarea de la Casa Albă, în contextul în care nu mai poate accesa Twitter. Până la momentul încheierii procesului său din Senat, Trump a preferat să rămână ascuns, pentru a nu-și periclita viitorul politic.

„Președintele Trump va expune calea de urmat pentru Partidul Republican. Vrem să recâștigăm Camera și Senatul în 2022 dar sunt și unele locuri în care avem aleși republicani și unde ar putea exista niște upgrade-uri bune de tip «America First»”, a spus Jason Miller, unul dintre consilierii lui Trump, nefăcând niciun secret din faptul că fostul președinte are în plan inclusiv „epurarea” din funcții alese a unor republicani care i-au căzut în dizgrații.

Organizarea CPAC în Orlando, Florida în acest an, față de Washington DC, arată de asemenea, felul în care Donald Trump a refăcut, practic, partidul după propria sa imagine. Deși în timpul alegerilor preliminare din 2016 CPAC a respins brand-ul de politică a lui Trump, acum, două impeachment-uri, o președinția eșuată și o tentativă de insurecție mai târziu, CPAC a devenit o adevărată „fortăreață MAGA”.

Conferința este organizată de un alt loialist trumpist, Matt Schlapp, iar vorbitorii reprezintă fie persoane din familia fostului președinte, fie aliați loiali ai acestuia – fiul său cel mare, Ronny Jackson, fostul doctor de la Casa Albă al lui Trump, devenit ulterior reprezentant al unei circumscripții din Texas în Congresul SUA, personalități media asociate cu trumpismul sau „prezidențiabili” care speră să se asocieze suficient cu Trump pentru a obține sprijinul susținătorilor săi, dacă fostul președinte decide să nu candideze în 2024.

Conținutul prezentărilor și discuțiilor din CPAC pare, de asemenea, că este acum centrat pe principalele teorii ale conspirației și teme susținute de Trump – discuții despre alegerile „fraudate”, „socialismul” lui Joe Biden, teme de imigrație sau antifa – iar conform unor surse din anturajul acestuia, discursul său de la CPAC va fi o demonstrație de forță care să dea mesajul „Chiar dacă nu mai am Twitter și nu mai sunt în Biroul Oval, tot eu sunt la conducere”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reuters: Don Jr, fiul lui Donald Trump, îşi ajută tatăl să aleagă cel mai controversat cabinet din istoria timpurilor moderne

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Zelenski vrea „propuneri” de la Trump pentru încheierea războiului cu Rusia: „Avem toate şansele să reuşim anul viitor”

Adevărul despre fluorul din apă, sare și pasta de dinți: Una dintre cele mai mari realizări din domeniul sănătății sau otravă?

Partenerii noștri