Planul rușilor care ar putea duce la o catastrofă nucleară. Cele 90 de minute critice, după deconectarea centralei Zaporojie
Planul rușilor de a deconecta complet centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua de electricitate ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, făcând-o să depindă în totalitate de o singură sursă de energie pentru răcirea reactoarelor, scrie The Guardian.
După doar 90 de minute fără electricitate, în cazul în care generatorul de rezervă se defectează, temperatura în reactoare va ajunge la un nivel foarte periculos. „Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să… închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte", a spus Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică.
„În timpul deconectării, centrala nu va mai fi conectată la nicio sursă de curent și acesta este motivul pentru care există un pericol”, a explicat Kotin. „Dacă nu poți să o răcești... pentru o oră și jumătate, va avea deja loc topirea”.
„Rușii au prezentat planul angajaților de la fabrică, iar angajații fabricii ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost distrugerea tuturor liniilor care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul ucrainean”, a spus Kotin.
El și-a exprimat temerea că de fapt armata Rusiei vizează acum exact acele conexiuni pentru a transforma scenariul de urgență în realitate.
Rușii și-au parcat camioanele în hala turbinelor de lângă reactoarele centralei nucleare
Rusia a ocupat centrala nucleară din Zaporojie în luna martie, însă aceasta este în continuare operată de specialiștii ucraineni. În ultimul timp, au apărut îngrijorări tot mai mari despre felul în care rușii administrează complexul și s-au făcut presiuni asupra Moscovei pentru a permite inspectorilor ONU să viziteze zona.
Kotin a spus că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pot deplasa la centrala nucleară în maxim două săptămâni după ce discuțiile cu Rusia au început să avanseze.
Kotin este îngrijorat de posibilitatea izbucnirii unui incendiu provocat de vehiculelor aduse de ruși și parcate în interiorul halelor cu turbine care se află lângă cele două reactoare care încă mai funcționează.
Sunt 14 camioane într-una din hale și încă cel puțin 6 într-o alta, potrivit surselor din centrală. „Dacă va fi un incendiu în hala turbinelor nici măcar nu poți să îl stingi sau să limitezi consecințele focului pentru că pompierii nu pot să intre din cauză că intrarea este blocată de camioanele care sunt îndesate acolo”.
Orice incendiu ar putea apoi să se răspândească înspre clădirile reactoarelor unde flăcările ar putea provoca un dezastru care să afecteze o zonă mult mai extinsă decât strict cea în care are loc incendiul.
„Situația este foarte periculoasă nu doar pentru centrală, pentru Ucraina, dar pentru întreaga lume din cauză că nu poți niciodată să prezici cum va fi vremea și în ce direcție va bate vântul”, a spus Kotin.
Multe alte vehicule militare sunt aliniate sub pasajele supraterane, construite pentru a facilita accesul între reactoare și turbine, probabil pentru a le feri de dronele ucrainenilor, potrivit lui Kotin.
Reactoarele ar rezista prăbușirii unui avion de pasageri, dar alte părți ale centralei sunt mult mai vulnerabile
Modernizările aduse centralelor nucleare din Ucraina după dezastrul de la Cernobîl au făcut ca inginerii ruși să nu poată opera instalațiile, în ciuda faptului că aceste centrale au fost construite pe vremea Uniunii Sovietice.
Rachetele au lovit deja în apropiere de centrală în mai multe rânduri. Reactoarele sunt construite pentru a rezista în cazul prăbușirii unui avion de pasageri, însă alte părți, precum rezervoarele de combustibil, ale centralei sunt mult mai vulnerabile în cazul unui atac direct.
„Un rezervor ar rezista probabil la două explozii provocate de două rachete, iar după aceea se va distruge”, a explicat Kotin. „Am avut o rachetă care a căzut la doar 10-20 de metri de locul în care sunt depozitate rezervoarele.”
Kotin a spus că are încredere că muncitorii ucraineni care au sacrificat atât de multe pentru centrală vor putea să o țină în siguranță. „În orice caz, nu vom permite rușilor să ducă lumea spre o catastrofă nucleară și vom face tot ce putem ca să avem control total asupra centralei și să o operăm în siguranță, așa cum am făcut-o dintotdeauna.”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News