Live

Phenianul consideră lansările de rachete drept „apărare împotriva ameninţărilor militare ale Statelor Unite”

Data publicării:
Coreea de Nord a făcut al șaselea test cu rachetă în decurs de două săptămâni Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord şi-a apărat sâmbătă recenta rundă de teste de rachete, prezentându-le drept o apărare legitimă împotriva a ceea ce numeşte ameninţările militare americane.

Ţara comunistă a efectuat şase tiruri în mai puţin de două săptămâni, cel mai recent fiind cu două rachete balistice joi.

Marţi, Nordul a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune (IRBM) deasupra Japoniei, ceea ce a forţat unii dintre locuitorii arhipelagului să se adăpostească.

"Testul de lansare de rachete de către RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) este o măsură de autoapărare regulată şi planificată pentru a apăra securitatea ţării şi pacea regională împotriva ameninţărilor militare directe ale Statelor Unite care durează mai bine de jumătate de secol", a declarat Agenţia de aviaţie civilă nord-coreeană fără a preciza despre ce lansare a fost vorba, potrivit agenţiei oficiale KCNA, citate de Agerpres.

Presa de stat a publicat această declaraţie după ce Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), care îşi ţine reuniunea anuală la Montreal, a condamnat vineri testele balistice efectuate de Phenian în ultimele luni şi le-a numit un pericol pentru aviaţia civilă.

Phenianul consideră această rezoluţie adoptată de ICAO drept "o provocare politică din partea Statelor Unite şi a forţelor lor vasale, menită să submineze suveranitatea RPDC".

La rândul lor, Seulul, Tokyo şi Washingtonul şi-au intensificat exerciţiile militare comune în ultimele săptămâni şi au efectuat joi noi manevre care au implicat un distrugător al Marinei SUA aparţinând grupului de atac al portavionului USS Ronald Reagan.

Lansările se înscriu în cadrul unui an record de teste de armament realizate de Coreea de Nord, pe care liderul Kim Jong Un a declarat-o ca fiind o putere nucleară "ireversibilă", punând capăt posibilităţii discuţiilor despre denuclearizare.

Analiştii sunt de părere că Phenianul a profitat de impasul de la ONU pentru a efectua teste de arme din ce în ce mai provocatoare.

În plus, Seulul şi Washingtonul avertizează de luni de zile că Phenianul va efectua un alt test nuclear, probabil după Congresul Partidului Comunist Chinez (PCC), la 16 octombrie.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Kremlinul despre o întâlnire între Donald Trump și Vladimir Putin, pentru a discuta încheierea războiului din Ucraina

Musk, după ce a spus că vrea să reducă cheltuielile bugetului SUA cu 2000 de miliarde de dolari: „Vom avea şanse mari să atingem o mie”

România scapă de vize pentru Statele Unite: eveniment oficial pentru includerea în Visa Waiver, astăzi, la Washington

Iranul a suferit „o înfrângere mare” în Siria, a recunoscut un general iranian de top: Rusia ne-a sabotat, arunca bombe în deșert

Partenerii noștri