Live

Peter Szijjarto: Refugiații au dreptul să rămână în „prima ţară sigură, nu a doua, a treia sau a zecea”. Ce spune despre migranți

Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei. Foto: Profimedia Images

Comunitatea internaţională trebuie să facă o distincţie clară între refugiaţi şi migranţi, ceea ce ar ajuta la rezolvarea crizei migraţiei la nivel mondial, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

Ministrul maghiar a subliniat, în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), că Ungaria se confruntă cu o dublă provocare de securitate: dinspre Est, cu războiul din Ucraina vecină, cu toate consecinţele sale grave, și dinspre Sud, cu presiunea tot mai mare a migraţiei ilegale. potrivit unui comunicat remis de MAE ungar, preluat de MTI și Agerpres.

Cazul Ungariei ilustrează importanţa distincţiei dintre refugiaţi şi migranţi, a explicat Peter Szijjarto, iar dacă această distincție va fi făcută în cele din urmă, ar putea fi de mare ajutor în rezolvarea crizei migraţiei la nivel mondial.

Refugiați

Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că această distincţie se bazează pe dreptul internaţional, care prevede că, dacă cineva este forţat să fugă din ţara sa, atunci are dreptul să rămână temporar în primul stat sigur, dar nu şi dreptul de a trece prin zeci de ţări sigure până când ajunge în locul dorit.

„Dreptul internaţional se referă doar la prima ţară sigură, nu la a doua, a treia sau a zecea”, a punctat acesta.

În discursul său, Szijjarto a numit Ungaria un exemplu perfect în acest sens, unde, de la începutul războiului din Ucraina, au sosit peste un milion de persoane, iar toţi refugiaţii au acces egal la asistenţă medicală, educaţie şi sunt ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă.

vs. migranți

În schimb, ceea ce se întâmplă la graniţa sudică este „scandalos”, a subliniat politicianul de la Budapesta, deoarece cei care sosesc acolo au traversat deja mai multe ţări sigure, încălcând dreptul internaţional, deci nu pot fi consideraţi refugiaţi. În plus, aceştia încearcă să treacă ilegal frontiera ungară, ceea ce reprezintă o infracţiune, a explicat Peter Szijjarto.

„Orice persoană care vine de departe şi ne încalcă graniţa, de la sine este considerat migrant ilegal”, a declarat şeful diplomaţiei ungare.

El a adăugat că, anul trecut, au fost înregistrate aproximativ 275 000 de treceri ilegale ale frontierei, iar anul acesta, până în acest moment, 150 000.

„Trebuie să se facă o distincţie clară”

În cele din urmă, Peter Szijjarto a avertizat că cei care sunt în favoarea cotelor obligatorii ar transforma Uniunea Europeană într-un magnet pentru migranţi.

„Şi ştim cu toţii care sunt consecinţele. Se creează societăţi paralele, creşte ameninţarea cu terorismul, iar în vestul Europei creşte antisemitismul modern”, a declarat acesta.

„Trebuie să se facă o distincţie clară între refugiaţi şi migranţi. Trebuie să-i ajutăm pe toţi refugiaţii şi, în calitate de primă ţară sigură, facem acest lucru, dar, în acelaşi timp, trebuie să-i oprim pe migranţi”, a conchis ministrul ungar de Externe.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Declarație comună: România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen. Controalele la granițele terestre vor mai fi menținute încă 6 luni

Europa, în fața mandatului CPI pentru Netanyahu. Țările care îi pun cătușele și cele care îl primesc pe covorul roșu

Viktor Orban anunță că-l invită pe Benjamin Netanyahu în Ungaria, chiar dacă pe numele acestuia CPI a emis mandat de arestare

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Partenerii noștri