Peste un milion de copii sunt în pericol să moară de foame în Afganistan. Mâncarea și medicamentele, blocate în haosul de pe aeroport
Peste un milion de copii sunt în pericol să moară de foame în Afganistan, anunță UNICEF. Ajutoarele umanitare sunt blocate în haosul de pe aeroportul din Kabul, unde prioritatea o reprezintă evacuarea cetățenilor străini. Mai mult, organizația mondială avertizează referitor la recrutarea copiilor pentru a deveni luptători.
Zeci de copii la spital, după ce s-au jucat cu petarde și artificii. Medicii trag un semnal de alarmă: „Rămân cu sechele pe viață”
Cum luptă școala și părinții cu fenomenul social media. „Cum să dai vina pe copii?!”
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău
„O masă caldă”, contaminată cu listeria. Concluzie în cazul copiilor din Mehedinți, ajunși la spital cu toxinfecție alimentară
Peste 40% dintre afgani sunt copii care au sub 15 ani. Războiul le-a răpit copilăria, iar venirea talibanilor le complică situația. Peste 10 milioane de copii afgani au nevoie urgentă de ajutor pentru a supraviețui, spune UNICEF.
Pieter Bult, reprezentant al UNICEF: "Numărul copiilor care suferă de malnutriție acută severă - ceea înseamnă că dacă nu intervii, copiii pot muri - crește alarmant. Ne așteptăm ca peste un milion de copii să fie afectați din cauza malnutriției severe".
Cel puțin jumătate de milion de copii trăiesc acum în condiții greu de imaginat după ce familiile lor au fost strămutate în interiorul țării.
Peste 2.600 de minori au fost fie uciși, fie mutilați pe viață, arată rapoartele ONU. Pentru cei care au scăpat, calvarul continuă.
Pieter Bult, reprezentant al UNICEF: "Copiii sunt recrutați chiar ei în armată, ceea ce înseamnă încălcarea gravă a Convenției privind Drepturile Copiilor".
Părinții lor par să facă orice pentru a-i scăpa: mulți și-au aruncat copiii peste gardul cu sârmă ghimpată în brațele soldaților americani.
Pieter Bult, reprezentant UNICEF: "Prioritatea noastră este să le căutăm și să le găsim familiile, să reunim copiii cu restul membrilor, asta este primordial, nu știu acum cazuri individuale, dar asta vom face".
Cel mai important acum este ca ajutoarele umanitare să ajungă la milioane de copii afgani care depind de ele. Peste 500 de tone de medicamente au fost blocate din cauza restricțiilor de pe aeroportul din Kabul.
Pieter Bult, reprezentant UNICEF: "Aprovizionarea este o problemă. Toată atenția acum este pe evacuare, vedem avioane mergând goale spre țară. Trebuie să ne asigurăm că vom avea un culoar aerian pentru avioane care să livreze medicamente în Afganistan".
În total, peste 18 milioane de oameni - copii si adulti din Afganistan - depind de ajutoarele umanitare. Nevoile sunt în creștere în această perioadă din cauza secetei, arată datele ONU.
Citește și: Exodul. Drama familiilor separate în haosul din aeroportul din Kabul: „Mama, tatăl şi copiii au ajuns fiecare în altă ţară”
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News