Galerie Foto Cel puţin 127 de oameni au murit după cutremurul devastator din China. Misiune extrem de dificilă pentru salvatori, la -13 grade
ACTUALIZARE Cel puţin 127 de oameni au murit în urma seismului care a avut loc luni seară în nordul Chinei, a raportat agenţia naţională de presă Xinhua, potrivit DPA, citată de Agerpres. Echipele de salvare lucrează la temperaturi sub limita de îngheţ în timp ce încearcă să descopere supravieţuitori.
Xinhua a anunţat marţi că peste 500 de oameni au fost răniţi după cutremurul de pământ care a lovit provincia Gansu şi care a avut o magnitudine estimată de 6,2.
Serviciul de prospecţiuni geologice al Statelor Unite (USGS), care anunţase că magnitudinea seismului a fost de 5,9, a dezvăluit că acesta s-a produs luni seară la ora locală 23:59 (15:59 GMT).
Cel puţin 113 oameni au murit în comitatul Jishishan din provincia Gansu, în timp ce autorităţile din provincia vecină Qinghai au raportat 14 decese. Replicile seismului au fost resimţite şi în Lanzhou, capitala provinciei Gansu.
Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut ca toate eforturile posibile să fie făcute pentru a salva vieţile oamenilor în timp ce activitatea echipajelor de salvare continuă.
Potrivit Xinhua, cutremurul a avariat aproximativ 6.000 de case, drumuri şi alte infrastructuri din Jishishan. Mai multe sate au rămas fără electricitate şi furnizarea de apă a fost întreruptă în acea regiune, considerată una dintre cele mai sărace din China.
Mai multe replici seismice au fost înregistrate în cursul zilei de luni. Provincia Xinjiang, învecinată cu Gansu, a fost lovită de un seism ce a avut magnitudinea 5,5.
Știrea inițială
Cel puţin 118 oameni au murit şi 220 au fost răniți după cutremurul produs în noaptea de luni spre marţi în nord-vestul Chinei, anunţă presa de stat, citată de BBC.
Cutremurul cu magnitudinea 5,9 a lovit provincia Gansu la miezul nopţii (16:00 GMT), dărâmând clădiri din această provincie şi din provincia Qinghai, la sud.
Temperaturile sub zero reprezintă „cea mai mare provocare” pentru eforturile echipelor de salvare, a declarat Wang Duo, expert implicat în salvare, pentru publicația de stat China Newsweek. Primele 72 de ore sunt de obicei considerate „vitale” pentru salvare, dar această fereastră de timp prețioasă este scurtată în acest caz din cauza frigului, a spus Wang.
Zone mari din China, inclusiv nord-vestul acesteia, au fost cuprinse de un val de aer extrem de rece, temperaturile scăzând aproape de minimele istorice în unele zone din nord.
Președintele Xi Jinping a cerut marți autorităților să „depună toate eforturile” pentru a căuta supraviețuitori și a trata răniții, potrivit Xinhua.
Cutremurul este pe cale să devină cel mai mortal care a lovit China în ultimii zece ani. În 2014, un seims produs în provincia sud-vest Yunnan a ucis aproximativ 600 de persoane.
Aproximativ 200 de milioane de yuani (28 de milioane de dolari) din fondurile de ajutorare în caz de dezastre naturale au fost alocate provinciilor Gansu și Qinghai.
Presa de stat a raportat că fondurile au fost alocate de Ministerul de Finanțe și Ministerul de management al situațiilor de urgență din China.
Autoritățile au înființat tabere temporare și zone de refugiu pentru pentru persoanele care au fost nevoite să-și părăsească casele. Aproape 5.000 de clădiri și structuri au fost avariate, au declarat oficialii din Gansu. În China sunt de minus 13 grade Celsius.
Un al doilea cutremur s-a produs marţi, după cel cu magnitudinea de 5,9, în regiunea vecină Xinjiang. Încă nu se cunosc pagubele provocate de acest cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade. Cutremurul de luni seară a lovit prefectura autonomă Linxia Hui, o regiune administrativă pentru poporul musulman Hui din China.
USGS (US Geological Survey) a transmis că seismul a avut o magnitudine de 5,9 şi o adâncime de 10 km (şase mile). Imaginile au arătat spitale care primeau sute de pacienţi, iar salvatorii căutau printre dărâmăturile clădirilor prăbuşite.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News