Peste 10.000 de militari participă la un exerciţiu militar Rusia-China. Ruşii au tras în premieră cu armament „made in China”
Peste 10.000 de militari ruşi şi chinezi participă la un exerciţiu militar comun Rusia-China care se desfăşoară în aceste zile în regiunea chineză Ningxia Hui. Cu acest prilej, militarii ruşi au folosit în premieră armament de fabricaţie chinezească. Exerciţiul, intitulat „Zapad/Sibu/Cooperare 2021”, are loc în contextul în care cele două ţări încearcă o apropiere şi întărire a cooperării, inclusiv în domeniul militar, într-un moment în care relaţia cu SUA se deteriorează, a declarat ministrul rus al Apărării, citat de Moscow Times.
Armata rusă participă la manevrele militare cu avioane Suhoi Su-30 M şi unităţi de infanterie mecanizată Conform presei din Rusia, trupele ruseşti au folosit pentru prima oară în istorie armament de fabricaţie chinezească, mai exact au efectuat trageri din maşini blindate asupra unor machete din poligon care imitau piese de artilerie sau diverse vehicule militare.
„Obiectivul acestui exerciţiu este să întărească relaţiile ruso-chineze, precum şi parteneriatul şi cooperarea strategică dintre cele două ţări”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului rus al Apărării.
În plus, manevrele militare îşi propun „să întărească nivelul cooperării militare precum şi camaraderia dintre cele două forţe armate şi să demonstreze hotărârea şi capacitatea Rusiei şi Chinei de a lupta împotriva terorismului şi de a proteja împreună pacea şi stabilitatea in regiune”.
Sibu Cooperare 2021 se desfăşoară în următoarele cinci zile într-un moment care coincide cu retragerea forţelor SUA şi NATO din Afganistan, decizie care riscă să destabilizeze regiunea Asiei Centrale pe care Moscova o consideră a fi în sfera ei de influenţă, conform Moscow Times.
În paralel, Rusia a organizat manevre militare în Tadjikistan cu militari tadjici şi uzbeci în apropierea graniţei cu Afganistanul, informează Reuters.
Rusia şi China organizează exerciţii militare în comun din anul 2005. Cooperarea bilaterală dintre cele două ţări a devenit tot mai strânsă în special după invazia rusă din Crimeea, din 2014, şi a deteriorării relaţiilor dintre cele două ţări cu Statele Unite.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News