Live

Peste 10.000 de locuitori din Mariupol se află în închisori rusești. „Persoanele sunt deţinute în condiţii teribile şi inumane”

Data publicării:
Imagine cu soldații ucraineni din Mariupol care s-au predat și au fost transferați în Rusia Foto: Profimedia Images

Peste 10.000 de locuitori ai oraşului-port ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţie rusă, se află în prezent în închisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), ale cărei autorităţi proruse le-au înlocuit pe cele ucrainene, transmite luni agenția spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.

Aceste informaţii au fost date publicităţii duminică noapte pe Telegram de către primăria din Mariupol, ai cărei edili se află în exil, şi au fost preluate luni de agenţiile de presă ucrainene.

Rezidenţi civili paşnici au fost reţinuţi de ocupanţii (ruşi) şi trimişi în locuri unde sunt privaţi de libertate. Sunt cunoscute câteva închisori de acest tip: două în Olenivka, un centru de detenţie preventivă din (regiunea) Doneţk şi unul în Makiivka, au declarat sursele citate.

Citește și: Electrocutați, aruncați în cușcă și „reeducați” cu pumnii și picioarele, soarta ucrainenilor din lagărele de filtrare ale rușilor

Persoanele sunt deţinute în condiţii teribile şi inumane, ca într-un lagăr de concentrare. Sunt închise în celule minuscule, de 2 metri pătraţi pe 3, câte 10 persoane, a menţionat primăria în exil a Mariupol.

Actualii locuitori din Mariupol abia dacă primesc apă şi hrană. Nu-i lasă să iasă (din oraş). Nu au acces la servicii medicale normale şi sunt supuşi diverselor forme de tortură, deopotrivă fizică şi psihologică, a mai avertizat primăria oraşului pe Telegram, care a adresat un apel Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi ONU pentru ca cele două organizaţii să analizeze detenţiile ilegale de civili din oraş.

Folosiţi toate pârghiile cu putinţă pentru a obţine lista de prizonieri. Asiguraţi-vă că au condiţii de viaţă demne. Şi acţionaţi împreună pentru eliberarea fiecărui locuitor al Mariupol, a declarat la rândul său primarul în exil al Mariupol, Vadim Boicenko, într-un mesaj postat pe Telegram.

Mariupol, oraş-port la Marea Azov, s-a aflat sub asediu rus timp de aproape trei luni de zile, încă de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, iar în tot acest timp oraşul a suferit o criză umanitară de proporţii, fără acces la apă potabilă, curent electric şi produse de bază.

După căderea în mâinile ruşilor, oraşul a ajuns să fie administrat de reprezentanţi proruşi ai RPD.

Oficial ucrainean: „Mariupol este acum în Evul Mediu. Oamenii își spală hainele în bălțile de pe străzi”

Condițiile de trai în Mariupol sunt acum „medievale”, a declarat luna trecută Petro Andrișcenko, consilierul primarului ucrainean al orașului.Potrivit acestuia, Rusia construiește un „lagăr militar” la Mariupol și nu lasă localnicii să plece din oraș.

„Riscul de răspândire a bolii crește pe zi ce trece. Există informații că oamenii vin la medici cu simptome asemănătoare dizenteriei sau holerei”, a continuat oficialul.

„Plecarea de la Mariupol este posibilă doar în Rusia. Îi sfătuim pe oameni să plece, dar pe cont propriu și nu în coloane oficiale, și apoi să meargă spre țările baltice sau Georgia. Îi sfătuim pe oameni să conducă non-stop și să treacă frontiera cât de curând”, a mai spus consilierul.

Citește și: Oamenii din Mariupol sunt nevoiți să vâneze porumbei ca să aibă ce mânca (primar)

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tânără din Ucraina, mesaj dur pentru români: „Voi nu ați văzut cu adevărat ce înseamnă corupție sau sărăcie extremă”

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Partenerii noștri