Peskov nu a confirmat că Putin i-a cerut scuze premierului israelian pentru declarația lui Lavrov despre Hitler
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să confirme că Vladimir Putin i-a prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett, după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut că Adolf Hitler avea origini evreieşti. De asemenea, Peskov a afirmat vineri că există o retorică ostilă din partea Poloniei care ar putea fi „o sursă de ameninţare”.
Polonia a fost printre cele mai vehemente susţinătoare ale unor sancţiuni mai dure ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, după invazia în Ucraina, şi ale înarmării forţelor ucrainene de către NATO, potrivit Reuters citată de Agerpres.
Ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa, a afirmat luni că ţara sa este „mândră să fie pe lista de ţări ostile” a preşedintelui rus Vladimir Putin.
Peskov a refuzat să confirme că Putin i-a prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett
Peskov a refuzat să confirme că Putin i-a prezentat scuze premierului israelian Naftali Bennett, după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut că Adolf Hitler avea origini evreieşti.
Israelul a reacţionat la afirmaţia lui Lavrov, apreciind că este un neadevăr „de neiertat” prin care se minimizează ororile Holocaustului comis de nazişti împotriva evreilor.
Bennett a declarat joi că Putin şi-a cerut scuze, care au fost acceptate.
Prin intermediul lui Peskov, preşedinţia Rusiei a mai apreciat vineri că acuzaţiile potrivit cărora ruşii fură grâu din Ucraina sunt probabil bazate pe informaţii false.
Un oficial al Programului Alimentar Mondial al ONU afirmase mai devreme în cursul zilei că Rusia cară grâu din Ucraina cu camioanele, iar ucrainenii nu pot exporta aproape 25 de milioane de tone de grâu din cauza problemelor de infrastructură cauzate de război şi a blocadei porturilor de la Marea Neagră.
Referitor la furt, Peskov a susţinut că „nu avem nicio informaţie, pare un fals”.
Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că nu ştie dacă se va organiza în 9 mai o paradă a victoriei în oraşul ucrainean Mariupol, pentru a comemora victoria Uniunii Sovietice în cel de-al doilea război mondial, însă „va veni momentul” în care se va sărbători ziua victoriei în portul respectiv de la Marea Azov.
Forţele ruse susţin că au ocupat Mariupolul, deşi ucrainenii rezistă în combinatul siderurgic Azovstal din localitate.
Tot printr-un purtător de cuvânt, ministerul de externe de la Moscova a asigurat că Rusia nu va folosi în Ucraina arme nucleare. Aleksei Zaiţev a declarat presei că o astfel de decizie, discutată public în Occident, nu este aplicabilă "operaţiunii militare speciale" - denumirea folosită oficial în Rusia pentru invazia în Ucraina.
Directorul CIA (Agenţia Centrală de Informaţii, serviciu de informaţii externe al Statelor Unite) William Burns declarase luna trecută că, având în vedere înfrângerile suferite de ruşi în Ucraina, "nimeni dintre noi nu poate trata cu uşurinţă ameninţarea reprezentată de o posibilă recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare de putere redusă".
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News