Live

Live Text Ucrainenii câștigă teren în Zaporojie. Zelenski: „Rușii folosesc toate resursele disponibile”

Data actualizării: Data publicării:
Armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut. Foto: Profimedia Images

Mercenarii Wagner nu mai participă „într-un mod semnificativ” la operațiunile de luptă din Ucraina, a declarat joi Pentagonul, la mai bine de două săptămâni după revolta eșuată a lui Evgheni Prigojin în Rusia, relatează The Guardian. Cu toate acestea, „majoritatea” luptătorilor Wagner se află încă în Ucraina, în zonele ocupate de ruși, precizează Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului. Între timp, președintele Joe Biden a autorizat trimiterea a 3.000 de soldaţi americani pentru a consolida apărarea aliaților europeni. Vineri, preşedintele Volodimir Zelenski Zelenski s-a întâlnit cu conducerea armatei şi a serviciilor de informaţii să discute situaţia de pe front.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare „nu este atât de mare”, spune consilierul lui Zelenski

ACTUALIZARE 22:15 Consilierul lui Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a declarat că există întotdeauna o amenințare că Rusia va folosi arme nucleare pentru a opri contraofensiva, dar că aceasta nu este foarte mare în acest moment, transmite Sky News.

Declarația lui Yermak vine la o zi după ce Joe Biden a declarat că nu există o posibilitate reală ca dictatorul rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei sau a Occidentului.

Joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Kremlinul ar considera potențiala furnizare de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA către Ucraina drept o „amenințare nucleară”, deoarece aceste avioane pot transporta focoase nucleare.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat cu atacuri rusești asupra instalațiilor nucleare din Ucraina și din alte țări din Europa de Est, susținând că un sprijin sporit din partea NATO ar putea duce la Al Treilea Război Mondial.

Zelenski afirmă că Rusia „desfășoară toate resursele posibile” împotriva trupelor din est și sud

ACTUALIZARE 21:00 Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înțeleagă că Rusia desfășoară toate resursele posibile pentru a opri avansarea forțelor Kievului în estul și sudul țării, potrivit Sky News.

Într-o declarație pe Telegram, el a spus: „Nu este vorba de o declarație de război: „Trebuie să înțelegem cu toții foarte clar - cât mai clar posibil - că forțele rusești din sudul și estul țării noastre investesc tot ce pot pentru a ne opri soldații. Și fiecare mie de metri de progres, fiecare succes al fiecăreia dintre brigăzile noastre de luptă merită recunoștință. Și sunt recunoscător fiecăruia dintre soldații noștri”.

O mină rătăcită plutește „necontrolată” în derivă pe ruta maritimă, avertizează Rusia

ACTUALIZARE 20:55 O mină rătăcită a fost văzută plutind în derivă „necontrolată”, pe o rută maritimă din Marea Neagră, a avertizat Rusia, potrivit Sky News.

Flota țării din Marea Neagră a declarat că explozibilul a fost văzut în partea de nord-vest a căii navigabile.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de utilizarea de mine în largul coastelor ucrainene, ceea ce împiedică o navigație sigură în regiune.

Minele de fabricație sovietică au fost ancorate anterior, dar în timpul unei furtuni unele dintre ele s-ar putea desprinde și ar putea fi purtate de curent.

Rusia susține că a doborât două rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie

ACTUALIZARE 20:50 Rusia a afirmat că a doborât două rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, potrivit Sky News.

Ucraina a tras cu rachetele spre Melitopol și Berdyansk, a declarat pe Telegram liderul impus de Rusia în Zaporojie, Evhen Balitsky.

„Forțele ruse de apărare aeriană au doborât rachetele. Nu au existat victime și nici infrastructura nu a fost avariată”, a adăugat el.

El a precizat că situația operațională din regiune nu s-a schimbat, adăugând că Ucraina este „deja slăbită și nu a întreprins acțiuni active în ultimele 24 de ore”.

SUA vor răscumpăra de la Taiwan rachete HAWK scoase din uz pentru a le trimite în Ucraina

ACTUALIZARE 20:45 SUA intenționează să răscumpere rachete de apărare antiaeriană HAWK scoase din uz pe care le-a vândut Taiwanului și să le redirecționeze către Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor militar, potrivit China Times, transmite Sky News.

Citând surse anonime, ziarul susține că Washingtonul și Taipei au convenit asupra răscumpărării după consultări cu înalți oficiali din domeniul securității încă de anul trecut.

Transferul urmează să fie efectuat în cadrul pachetului de ajutor pentru apărare în valoare de 2,1 miliarde de dolari anunțat de SUA pe 9 iunie.

Armata ucraineană a folosit, de asemenea, sisteme de apărare aeriană HAWK furnizate de Spania.

În ianuarie, SUA ar fi cerut guvernului israelian să transfere Ucrainei vechile sale rachete Hawk aflate în depozit, dar Israelul a refuzat.

UE susține o finanțare suplimentară pentru Ucraina

ACTUALIZARE 20:40 Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au sprijinit în unanimitate fonduri suplimentare pentru Ucraina prin suplimentarea bugetului pe termen lung, deși există în continuare divergențe cu privire la alte cheltuieli care amenință să întârzie pachetul de ajutor pentru Kiev, transmite Sky News.

Ministrul spaniol al Finanțelor, Nadia Calvino, a declarat într-o conferință de presă că miniștrii de finanțe ai UE, reuniți vineri, au susținut continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina.

„Președinția spaniolă s-a angajat să procedeze rapid pentru a avea un cadru stabil până în ianuarie 2024”, a spus ea.

Comisia Europeană a propus creșterea bugetului UE până în 2027 cu 66 de miliarde de euro. Partea destinată Ucrainei ar urma să fie de 17 miliarde de euro, la care se adaugă alte 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Peskov neagă că Rusia ar fi spus că e de acord cu prelungirea acordului cerealelor din Marea Neagră

ACTUALIZARE 20:35 Rusia nu a făcut nicio declarație cu privire la prelungirea acordului privind cerealele din Marea Neagră, a declarat Kremlinul, potrivit Sky News.

Acordul, care permite exportul în siguranță al cerealelor ucrainene din porturile blocate, a fost inițial negociat de ONU și Turcia în iulie anul trecut. De atunci, a fost reînnoit de trei ori, dar urmează să expire peste trei zile.

Comentariul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit după ce președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că este de acord cu Vladimir Putin ca acordul să fie prelungit.

Citește continuarea AICI

Kuleba: Ucraina a intrat în NATO „din punct de vedere psihologic”

ACTUALIZARE 20:30 Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba şi-a exprimat satisfacţia faţă de rezultatele recentului summit NATO de la Vilnius şi a apreciat că din punct de vedere psihologic ţara sa este deja membră a Alianţei Nord-Atlantice, informează DPA, preluată de Agerpres.

„Am depăşit bariera psihologică şi văd că Ucraina este considerată membră a NATO în termeni reali'”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene într-un interviu acordat vineri postului public de televiziune din ţara sa. Kuleba a afirmat că din păcate nu a fost făcut niciun „salt cuantic”. „Dar saltul cuantic (al aderării la NATO) va sosi inevitabil şi va fi mult mai curând decât ni se pare acum”, a adăugat el.

Citește continuarea AICI

Serghei Lavrov, enervat la reuniunea ASEAN de criticile aduse Rusiei din cauza războiului declanşat în Ucraina

ACTUALIZARE 20:25 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost enervat vineri, la Jakarta, de criticile care au vizat războiul declanşat de Rusia în Ucraina, acuzând un „complot al Occidentului”, a declarat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că prezenţa lui Lavrov nu a fost „nici constructivă, nici productivă”.

„Lavrov mi-a răspuns într-un mod foarte agresiv şi şi-a explicat punctul de vedere, spunând că totul este «un complot al Occidentului» şi că războiul va continua”, a declarat Borrell presei, la finalul unei reuniuni de la Jakarta a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la care participă de asemenea SUA, China şi Japonia.

Citește continuarea AICI

Blinken spune că Rusia „nu dă semne că ar avea vreo intenţie de a schimba cursul războiului în Ucraina”

ACTUALIZARE 20:20 Rusia nu dă semne că ar avea de gând să schimbe cursul războiului său împotriva Ucrainei, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după ce miniştrii de Externe din peste 20 de ţări, inclusiv din SUA şi Rusia, s-au întâlnit în capitala Indoneziei pentru reuniunea anuală a organizaţiei ASEAN, centrată pe teme de securitate, relatează Reuters.

„Nu am auzit nimic de la ministrul de Externe Lavrov care să sugereze vreo schimbare de direcţie în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia în Ucraina”, a spus Blinken, adăugând că la reuniune Rusia s-a concentrat să dea vina pe Statele Unite pentru toate problemele lumii.

Citește continuarea AICI

Armata ucraineană obține câștiguri teritoriale în regiunea Zaporojie

ACTUALIZARE 16:05 Forțele ucrainene au obținut „câteva câștiguri” teritoriale în vestul regiunii Zaporojie, a declarat un grup de reflecție din SUA, potrivit Sky News.

Potrivit sursei citate, trupele Kievului au înaintat în zonele Donețk și Zaporojie în ultimele zile.

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au „crescut intensitatea atacurilor” la granița dintre cele două regiuni, a spus Institutul pentru Studiul Războiului.

Lavrov: Sateliții SUA și NATO creează riscul unei confruntări militare directe cu Rusia 

ACTUALIZARE 15:50 Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat că sateliții SUA și NATO creează riscul unei confruntări militare directe cu Rusia, precizând că „acest lucru poate avea consecinţe catastrofale”, arată Ambasada Rusiei în Marea Britanie, într-o postare pe Twitter, potrivit The Guardian.

Ministerul Apărării de la Minsk: Mercenarii Wagner instruiesc forțele din Belarus

ACTUALIZARE 15:20 Mercenarii Wagner instruiesc forțele de apărare teritorială din Belarus, a anunțat Ministerul Apărării de la Minsk, potrivit Sky News. Cursurile au loc cu unități de trupe din Osipovichi, a precizat acesta.

Orașul găzduiește o tabără goală pe care mercenarii ruși răzvrătiți încă nu au folosit-o și poate chiar o unitate de depozitare pentru armele nucleare tactice pe care Rusia spune că le-a desfășurat în Belarus.

„Recruții stăpânesc abilitățile de deplasare pe câmpul de luptă și de tragere tactică, dobândind cunoștințe în domeniul pregătirii inginerești și al medicinii tactice”, a adăugat ministerul pe Telegram.

Rusia își retrage aproape toate trupele din Belarus

ACTUALIZARE 14:50 Rusia și-a retras aproape toate trupele din Belarus, a transmis, vineri, Serviciul Grănicerilor de Stat din Ucraina, potrivit Sky News.

Armata rusă a folosit teritoriul în primul rând ca teren pentru antrenament. „Din fericire, numărul soldaților ruși în zonele de antrenament din Belarus a scăzut constant”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului, Andrii Demcenko, la o conferință de presă, potrivit Kyiv Independent.

„Până de curând, am estimat numărul lor la 2.000 de soldați, dar acum a avut loc o altă rotație și aproape tot personalul rus a fost retras de pe teritoriul Belarus”, mai precizează acesta. 

Armata Rusiei a organizat exerciții comune cu Belarus în săptămânile premergătoare invadării Ucrainei și a lansat unele dintre atacurile sale de acolo.

La începutul acestui an, Vladimir Putin a spus că Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus.

FOTO Prima imagine cu Prigojin după insurecție. Șeful Wagner, fotografiat în chiloți într-un cort militar

ACTUALIZARE 14:15 Pe rețelele sociale s-a viralizat o fotografie cu Evgheni Prigojin surprins în tricou și chiloți, coborând din pat într-un cort militar. Imaginea, care a apărut întâi în presa din Rusia, pare să indice că șeful Wagner a ajuns în Belarus.

Prigojin face un semn de salut, așezat pe marginea unui pat de campanie, într-un cort militar. Este îmbrăcat sumar, în tricou și chiloți, ceea ce poate să indice că s-a trezit de curând.

Cortul este de tip militar, cu paturi de campanie și podea din plăci OSB, iar în spatele lui Prigojin se vede o instalație electrică improvizată. De asemenea, lângă el este o noptieră pe care este așezat un pahar de apă.

VIDEO Raid în Delta Niprului. Ucrainenii i-au atacat pe ruși din bărci și au cucerit o mică insulă ocupată de invadatori

ACTUALIZARE 14:10 Soldații ucraineni au desfășurat operațiuni pe apă în delta râului Nipru, unde i-au atacat pe ruși din bărci și au reușit să recupereze o insulă mică ocupată de forțele Moscovei.

Potrivit imaginilor publicate de armata Kievului pe rețelele sociale, raidul a avut loc în partea inferioară a deltei, atacul fiind operat cu ambarcațiuni mici, asistate de drone folosite pentru supraveghere, dar și pentru lovituri din aer asupra unor poziții ale forțelor rusești.

Atacul face parte din încercările ucrainenilor de a slăbi pozițiile rușilor pe frontul din sud. Între timp, aceștia au continuat operațiunile de contraofensivă și au înregistrat unele câștiguri în cel puțin trei sectoare ale frontului, inclusiv în vestul regiunii Zaporojie și în jurul orașului Bahmut, începând cu 13 iulie.

Zelenski s-a întâlnit cu conducerea armatei şi a serviciilor de informaţii să discute situaţia de pe front

ACTUALIZARE 14:00 Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu şefii armatei şi ai serviciilor secrete pentru a se informa cu privire la situaţia de pe front şi, de asemenea, pentru a aborda probleme precum securitatea la instalaţiile nucleare ale ţării şi la frontiera de nord cu Rusia, informează Ukrainska Pravda şi Unian, potrivit Agerpres.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Zelenski a indicat că, în timpul reuniunii, i s-au raportat despre ultimele evoluţii din diferitele teatre de operaţiuni de către comandantul şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, şi de către comandanţii responsabili de cele două direcţii ale frontului, unde Ucraina îşi desfăşoară în prezent contraofensiva - Oleksandr Sîrski şi Oleksandr Tîrnavski.

Potrivit ultimului buletin militar, Ucraina continuă ofensiva la nord şi la sud de Bahmut, pe frontul de est, în sud-vestul regiunii Doneţk, şi la vest de Zaporojie, unde forţele Kievului încearcă să-i împingă pe ocupanţi mai spre sud, în direcţia oraşelor ocupate Berdiansk şi Melitopol.

La întâlnirea lui Zelenski cu oficialii din domeniul securităţii naţionale a participat şi ministrul industriilor strategice, Aleksandr Kamişin, cu care a abordat problema creşterii producţiei de armament, în special de drone.

Pentagon: Situația din Ucraina nu e ideală pentru desfășurarea avioanelor F-16

ACTUALIZARE 13:40 Condițiile de pe câmpul de luptă din Ucraina „nu sunt ideale”, în prezent, pentru desfășurarea avioanelor de luptă americane F-16, este de părere generalul Douglas Sims, directorul de operațiuni al armatei americane, scrie The Kyiv Independent.

„Condițiile de acum pentru desfășurarea avioanelor F-16 foarte probabil nu sunt ideale. Ce vreau să spun este că rușii încă dețin o capacitate de apărare aeriană. O au.

Numărul de avioane care ar fi furnizat acum e posibil să nu fie perfect pentru ceea ce se întâmplă acum”, a spus el. Totuși, Sims a adăugat că situația se schimbă și e în evoluție, iar asta ne va spune cum vor fi folosite, în viitor, avioanele de luptă.

Citește continuarea AICI

Ucraina a doborât 23 de drone lansate de ruși noaptea trecută, spun forțele aeriene

ACTUALIZARE 11:25  Ucrainenii au doborât noaptea trecută 23 de drone, inclusiv 16 drone Shahed de fabricație iraniană, au anunțat vineri forțele aeriene, potrivit CNN.

Într-o postare pe Telegram, armata ucraineană a spus că Rusia „a atacat Ucraina cu 17 drone de atac Shahed-136/131 de fabricație iraniană din sud-est” și „ca urmare a operațiunilor de luptă din regiunile de sud și de est, 16 Shahed au fost distruse. ”

„Wagner pur și simplu nu există”. Vladimir Putin vorbește pentru prima oară despre ce a discutat cu mercenarii după rebeliune

ACTUALIZARE 09:00 Dictatorul rus, Vladimir Putin, a vorbit pentru prima oară, de la insurecția întreruptă a lui Evgheni Prigojin, despre statutul mercenarilor Wagner în Rusia și despre ce s-a discutat la Kremlin la puțin timp după ce liderul mercenarilor a renunțat la rebeliune, relatează CNN.

Colaj foto: Profimedia Images

„Pe de-o parte, la întâlnirea pe care am avut-o cu Wagner am făcut o evaluare a lucrurilor pe care le-au făcut pe câmpul de luptă și a celor pe care le-au făcut în timpul evenimentelor din 24 iunie.

În al treilea rând, le-am oferit opțiunile posibile pentru ce vor face în continuare, inclusiv prin folosirea experienței lor în luptă. Asta a fost tot”, a declarat Putin într-un interviu oferit publicației rusești Kommersant.

Citește continuarea AICI

SUA trimite până la 3.000 de soldați în Europa pe fondul războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 08:30 Președintele american Joe Biden a autorizat joi Pentagonul să trimită până la 3.000 de forțe de rezervă în Europa, pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina continuă, relatează CNN.

SUA au peste 100.000 de membri de serviciu în Europa, un număr care a crescut de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Conform noii autorizații, rezerviștii ar urma să facă parte din Operațiunea Atlantic Resolve, desfășurările rotative în curs care susțin NATO și flancul său estic.

Nicio trupă americană nu este implicată direct în războiul din Ucraina, deoarece Kievul nu este membru al alianței NATO.

Măsura oferă Departamentului de Apărare o altă opțiune de a trimite mai multe capacități pentru a ajuta Comandamentul European al SUA. Dar un oficial al Apărării a spus că va dura probabil aproximativ șase luni pentru a trimite acești rezerviști din cauza notificării prealabile necesare.

Trupele adăugate ar lucra probabil în logistică și susținere sau în domenii medicale precum stomatologia și îngrijirea sănătății.

Din 2014, forțele americane s-au desfășurat în Europa sub Atlantic Resolve pentru a lucra cu aliații și partenerii din regiune. Secretarul de presă al Pentagonului Brig. Generalul Patrick Ryder a adăugat că noua desemnare va permite Departamentului Apărării „să ofere un suport mai bun al sistemului”.

Ordinul executiv prin care se aprobă mobilizarea mai multor forțe oferă oficialilor posibilitatea de a cere trupelor „să vină să susțină Atlantic Resolve și, așa cum tocmai am subliniat, să aibă dreptul la același tip de beneficii ca și omologii lor în serviciul activ”.

Ucraina spune că trupele sale își consolidează câștigurile în sud

ACTUALIZARE 08:15 Trupele ucrainene au câștigat teritorii din sudul țării, a declarat joi adjunctul ministrului Apărării Hanna Maliar, potrivit CNN.

Forțele Kievului au capturat mai multe așezări la sud de orașul Orihiv, inclusiv satele Novodanîlivka, Mala Tokmacika și Novopokrovka, potrivit ministrului adjunct al Apărării.

De asemenea, Ucraina rămâne în ofensiva la sud de Orikhiv în zonele din jurul orașelor Melitopol și Berdiansk, a spus Maliar.

„Inamicul redistribuie acum unități și folosește toate rezervele disponibile. Datorită faptului că soldații noștri distrug zilnic depozitele de echipamente inamice, numărul atacurilor inamice a scăzut ușor”, a spus Maliar.

În estul Ucrainei: Maliar a spus că unitățile ucrainene avansează la sud de orașul Bahmut, dar întâlnesc o rezistență puternică a Rusiei. Trupele sunt, de asemenea, angajate în lupte grele în jurul orașelor Kupeansk, Lyman, Avdiivka și Mariinka, a spus ea.

Pentagon: Mercenarii Wagner nu participă la luptele din Ucraina într-un mod semnificativ

ACTUALIZARE 08:00 Mercenarii Wagner nu mai participă cu „nicio capacitate semnificativă” la operațiunile de luptă din Ucraina, a declarat joi Pentagonul, la mai bine de două săptămâni după revolta eșuată a grupului în Rusia, relatează The Guardian.

„În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-o capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, într-o conferință de presă, potrivit AFP.

Ryder a spus că Statele Unite au evaluat că „majoritatea” luptătorilor Wagner se află încă în zonele Ucrainei ocupate de ruși.

Zelenski: La summitul de la Vilnius, am ajuns la acorduri bune pentru Ucraina cu aproape toţi partenerii

ACTUALIZARE 07:50 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi noapte că are un sprijin internaţional larg pentru consolidarea pe termen lung a apărării Ucrainei, inclusiv din partea unor ţări care nu fac parte din G7, relatează dpa.

După încheierea summitului NATO din Lituania, miercuri, el a declarat că „şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit asupra unor garanţii de securitate”. Zelenski a menţionat Danemarca, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia, Spania şi Republica Cehă.

„Continuăm acordul nostru de mare succes privind garanţiile de securitate pentru Ucraina în drumul său către NATO prin pregătirea unor acorduri bilaterale. La numai o zi după Vilnius, şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit ieri asupra garanţiilor de securitate”, a anunţat Zelenski.

La summit, Zelenski nu a reuşit în eforturile sale de a obţine o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO. Dar a primit angajamente că G7 va continua să ajute la consolidarea apărării Ucrainei pentru a descuraja viitoare atacuri ruseşti.

„La summitul de la Vilnius, am ajuns la acorduri bune pentru Ucraina cu aproape toţi partenerii. Am avut o întâlnire foarte bună cu preşedintele Biden şi cu echipa sa: secretarul apărării Austin, consilierul pentru securitate naţională Sullivan”, a subliniat Zelenski.

„Avem Consiliul NATO-Ucraina, iar acest format ar trebui să funcţioneze într-un mod semnificativ. Pregătim propuneri pentru partenerii noştri. Avem noi acorduri privind armele, echipamentele, aviaţia, iar acum le specificăm. (...) În timpul disponibil până la summitul de la Washington, trebuie să lucrăm cu partenerii noştri pentru a trece în revistă tot ceea ce am discutat la Vilnius şi pentru a forma noi poziţii comune pe care Ucraina şi soldaţii noştri le merită în mod clar”, a arătat preşedintele ucrainean.

Pactul G7 prevede asistenţă financiară şi militară pe termen lung pentru Ucraina, inclusiv echipamente moderne pentru forţele aeriene şi navale, notează dpa.

Cele mai importante informații din ziua precedentă

  • Până la 200 de soldați ruși au fost uciși în atacuri recente în sudul țării (oficial ucrainean)
  • Ucraina construiește noi fortificații de-a lungul frontierei de nord cu Belarus și Rusia
  • Ministrul ucrainean al apărării spune că angajamentele aliaților NATO însumează aproape 1,5 miliarde de dolari în echipamente militare
  • Generalul rus concediat după ce a criticat armata ar trebui să continue să servească în armată, afirmă comisia de apărare
  • Vladimir Putin spune că posibila aderare a Ucrainei la NATO „va crea noi tensiuni”
  • Rusia și Belarus nu vor primi invitații oficiale la Jocurile Olimpice de la Paris 202
  • Biden discută cu liderii scandinavi în Finlanda
  • Kievul a primit muniția cu dispersie din SUA. „Inamicul va renunța la acea parte a terenului unde este posibilă folosirea ei”
  • VIDEO Cum arată viața prizonierilor de război ruși în Ucraina. Imagini dintr-o tabără în care sunt ținuți rușii capturați pe front
  • Lavrov: Prezența avioanelor F-16 în Ucraina este o amenințare nucleară
  • Zelenski spune că Ucraina nu se va mulțumi cu un conflict „înghețat” cu Rusia: „Ne recuperăm teritoriul și pedepsim crimele rusești”
  • „Rusia comite zeci de Bucea în Ucraina”. Dezvăluirile unei organizații care strânge dovezi pentru crimele de război comise de ruși
  • Ucraina: General rus mort în atacul asupra unui hotel din Berdeansk
  • A treia noapte de atacuri asupra Kievului. O persoană a murit
  • Rusia acuză NATO că revine la „schemele” din Războiul Rece şi avertizează că este pregătită să răspundă prin utilizarea „tuturor mijloacelor”

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri