Live

Peisaj după bătălie. Ce se întâmplă la pompele de carburant din mai multe zone ale Franței

Data publicării:

Vestele Galbene şi-au continuat luni acţiunile în întreaga Franţă, provocând penurii de carburant în Bretagne şi blocaje pe mai mulţi kilometri la frontiera cu Spania, iar fronda a cuprins, de asemenea, licee, care denunţă reforme în domeniul Educaţiei.

Foto: Veronique de Viguerie/Getty Images

Numeroase staţii de alimentare cu carburant - în Finistère, Côtes d'Armor şi Morbihan - au rămas definitiv sau parţial fără carburant luni. Încă de duminică seara, prefectul din Finistère Pascal Lelarge a fost nevoit să ia măsuri de restricţionare a consumului „în vederea garantării accesului la carburant unui număr cât mai mare”, transmite AFP, citată de News.ro.

Astfel, volumul maxim de carburant vândut pe zi unui vehicul este limitat la suma de 30 de euro în cazul vehiculelor uşoare, de mai puţin de 3,5 tone, şi de 200 de euro celor grele.

După ce a aşteptat timp de 40 de minute la Plougastel, Gaëlle Mevel, o studentă în vârstă de 25 de ani, a putut să „pună benzină de 20 de euro” în maşina sa. „Este jenant, dar nu e grav”, a apreciat ea, dând asigurări că-i „înţelege” pe manifestanţi.

În Morbihan, penuriile sunt cauzate de „un supraconsum iraţional de carburant”, în contextul în care „aprovizionarea staţiilor de alimentare este regulată”, a anunţat prefectura pe Twitter, îndemnând să se recurgă la pompe „doar în caz real de nevoie” şi să se evite „rezervele din precauţie”.

La ora locală 17.00 (18.00, ora României), cinci depozite erau blocate în continuare sau accesul era dificil, din cele 200 din Franţa, potrivit Uniunii franceze a industriilor petroliere (UFIP).

Depozitul petrolier de la Lorient (Morbihan) este blocat de aproape o săptămână de către lucrători independenţi din sectorul lucrărilor publice care denunţă taxarea, de la 1 ianuarie, a motorinei fără destinaţie rutieră (GNR) fără taxe în întreprinderile din sector. Acestora li s-au alăturat Vestele Galbene.

La Brest, manifestanţi din domeniul lucrărilor publice şi-au pus veste portocalii, pentru a se deosebi de Vestele Galbene şi a debloca un depozit din port, blocat de miercuri. Niciun camion nu mai intră şi nu mai iese de vineri.

Depozitul petrilier de la Mans era, de asemenea, blocat în continuare luni seara.

În schimb, în urma intervenţiei forţelor de ordine, blocajele depozitelor din La Rochelle (Charente-Maritime) şi Donges (Loire-Atlantique) au fost ridicate luni dimineaţa.

Cel de la depozitul de la Grand Quevilly, lângă Rouen, instituit luni la ora locală 3.00 (4.00, ora României), de către CGT şi Veste Galbene a fost ridicat „în calm la ora (locală) 16.30 (17.30, ora României)”, potrivit prefecturii, iar cel de la Fos-sur-Mer (Bouches du Rhône), a fost deblocat luni la prânz.

Acest din urmă punct de acţiune a fost criticat inclusiv în cadrul mişcării Vestelor Galbene. „Operaţiunea este efectuată în afara noastră”, a declarat pentru AFP Chantal, una dintre coordonatoarele mişcării în regiunea Alpes-Côte-d'Azur.

Vestele Galbene la consiliul municipal din Rennes

Pe drumuri existau baraje „de filtrare” în Côtes d'Armor, Bouches-du-Rhône şi Vaucluse. Dificultăţi mari de circulaţie au fost semnalate, de asemenea, în Hérault şi în regiunea Nîmes (Gard).

La frontiera franco-spaniolă, acţiunile unor Veste Galbene au provocat un blocaj de cel puţin 19 kilometri în apropiere de La Jonquera, potrivit serviciului catalan de gestionare a traficului rutier. Între 3.000 şi 4.000 de camioane erau blocate luni în regiune, a precizat Guvernul catalan.

Veste galbene vizau în continuare locuri simbolice, precum Bergerac (Dordogne), unde aproximativ 40 de agricultori au deversat bălegar în faţa centrului finanţelor publice.

La Rennes, aproximativ 15 Veste Galbene ocupau locul din faţa centrului de impozite, echipate cu canapele, vase de jăratic şi paleţi, în spatele unui adevărat zid de pneuri.

Un grup a intervenit la începutul şedinţei Consiliului Municipal, conform regulamentului, şi a solicitat aleşilor „votul unei mărturisiri a susţinerii”, prezentând revendicările pe care le are - să crească puterea de cumpărare, să crească nivelul ajutoarelor sociale minime, să fie reintrodus impozitul de solidaritate pe avere (ISF) sau să se anuleze taxa pe carbon.

De asemenea, peste 100 de licee erau blocate - parţial sau în totalitate - luni, de către o mişcare de protest faţă de reforme în Educaţie, iar în unele locuri în susţinerea Vestelor Galbene, potrivit Ministerului Educaţiei.

„Ne aflăm pe un butoi cu pulbere, se va accentua, inclusiv în provincie (...). Există o furie care creşte, este chiar mai rău decât furia, ia nişte proporţii enorme”, a apreciat Fabien Schlegel, unul dintre liderii Vestelor Galbene la Dole (Jura).

CITIȚI ȘI: 

"Vestele galbene" au făcut publică lista cu revendicări

„Macron sau gulag”. Comuna săracă și batjocorită în cărțile unui scriitor antisemit din care a pornit mișcarea Vestelor Galbene 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suma uriașă cu care au fost vândute mai multe documente și suvenire ale generalului Charles de Gaulle. Unde vor merge banii

Fermierii francezi distrug camioanele cu alimente venite din afara țării. Un cuplu de șoferi din România a rămas fără 10 tone de carne

Accizele la combustibili se majorează de două ori în 2024

Nepotul lui Charles de Gaulle vrea să obţină cetăţenia rusă: „Aş fi onorat”

Partenerii noștri