Live

PE și Consiliul UE au ajuns la un acord privind bugetul UE pentru 2023. Fonduri multe se duc către Ucraina, în energie și în redresare

Data publicării:
Parlamentul European a obţinut încă 1,0487 de miliarde euro pentru priorităţile sale, pe lângă ceea ce propusese iniţial Comisia Europeană în proiectul de buget. Foto: Digi24.ro

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns luni la un acord asupra bugetului UE pentru 2023, obţinându-se 1 miliard de euro în plus pentru contracararea marilor provocări cu care se confruntă cetăţenii europeni: consecinţele războiului din Ucraina, crizele energetice, climatice şi economice şi consolidarea societăţii şi a valorilor europene, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Acordul a fost convenit luni după 11 ore de discuţii, negocierile din partea Parlamentului European fiind conduse de raportorul PE în acest dosar, Nicu Ştefănuţă (Renew Europe), notează Agerpres.

În total, Parlamentul European a obţinut încă 1,0487 de miliarde euro pentru priorităţile sale, pe lângă ceea ce propusese iniţial Comisia Europeană în proiectul de buget. 

Eurodeputatul Nicu Ştefănuţă a reuşit să sporească finanţarea pentru programe şi politici esenţiale pentru abordarea consecinţelor războiului din Ucraina şi a crizei energetice, contribuind la redresarea post-pandemie şi consolidarea eforturilor către tranziţia verde şi digitală.

Peste un miliard de euro în plus pentru a reduce preţurile la energie, pentru ne ajuta aliaţii din Ucraina şi Moldova şi pentru a ne apăra pe picioarele noastre - pentru asta am luptat şi asta am obţinut. Cetăţenii nu vor jocuri instituţionale, ei aşteaptă rezultate acum, a declarat Nicu Ştefănuţă.

Referitor la consecinţele războiului din Ucraina, Parlamentul European a obţinut finanţare suplimentară pentru programe europene precum:

  • Erasmus+ (120 de milioane euro pentru a sprijini studenţii şi profesorii din Ucraina),
  • ajutor umanitar - cu 150 milioane euro în plus,
  • Fondul pentru azil, migraţie şi integrare (cu o sumă suplimentară de 35 de milioane euro),
  • Instrumentul pentru managementul frontierelor şi vize - în plus cu 10 milioane euro,
  • 210 milioane de euro pentru Ucraina şi Republica Moldova,
  • 58,8 milioane de euro pentru mobilitate militară.

În legătură cu energia şi clima, negocierile conduse de Ştefănuţă au dus la sporirea independenţei energetice a UE şi la sprijinirea cetăţenilor şi IMM-urilor cu facturi mari la energie, susţinând, în acelaşi timp, tranziţia ecologică şi biodiversitatea. 

Programele europene care au primit finanţare suplimentară sunt:

  • programul de cercetare Orizont Europa,
  • Instrumentul Conectarea Europei, care finanţează construirea de reţele transeuropene de transport şi energie de înaltă calitate,
  • programul LIFE pentru mediu şi acţiune pentru climă.

Cu privire la lecţiile în urma pandemiei, raportorul PE a readus cei 200 de milioane euro ce fuseseră tăiaţi de către Consiliu pentru programul european pentru sănătate EU4Health şi a obţinut încă 7,5 milioane de euro, având în vedere că pandemia COVID-19 nu s-a încheiat încă, iar sistemele naţionale de sănătate au în continuare nevoie de ajutor pentru a deveni mai rezistente.

Alte priorităţi pentru care negociatorul PE a obţinut sprijin suplimentar includ Mecanismul UE de protecţie civilă (UCPM), Programul Europa Creativă, Programul Europa Digitală şi Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi şi care a fost suplimentat cu încă 20 de posturi.

După ce Consiliul UE a adoptat în mod oficial acordul, acesta va fi discutat în Comisia pentru bugete joi (17 noiembrie), apoi votat în plen în Parlamentul European (în timpul sesiunii din noiembrie de la Strasbourg) și semnat în lege de președintele acestuia.

Aproximativ 94% din bugetul UE este destinat cetățenilor, regiunilor, orașelor, fermierilor și întreprinderilor.

 

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Partenerii noștri