Live

Paza de Coastă a Chinei anunță că a intrat în premieră în Oceanul Arctic, alături de Rusia. Mesajul transmis americanilor

Data publicării:
Paza de Coastă a Chinei susține că a intrat pentru prima dată în apele Oceanului Arctic. Foto: Weibo/ CCTV Military

Paza de Coastă a Chinei susține că a intrat pentru prima dată în apele Oceanului Arctic, în cadrul unei patrule comune cu Rusia. Este cel mai recent semnal că cele două țări își îmbunătățesc coordonarea într-o regiune în care Beijingul vrea de multă vreme să-și extindă amprenta, relatează CNN.

Anunțul Chinei vine la o zi după ce Paza de Coastă a Statelor Unite a spus că a observat patru nave ruse și chineze în Marea Bering – locația „cea mai nordică” în care a observat vreodată nave chineze.

China nu a comunicat locația exactă a patrulei. Pe un banner vizibil pe una dintre navele din imaginile publicată de presa chineză scria „Paza de Coastă a Chinei își dedică inima Partidului; demonstrând loialitate în Oceanul Arctic”.

Guvernul rus nu a recunoscut oficial că această operațiune comună de patrulare a avut loc. Postul TV de stat chinez CCTV a declarat că a avut loc „cu câteva zile în urmă”. Agenția de presă rusă TASS a publicat o știre despre patrulă, dar citând declarația Chinei.

Paza de Coastă a Statelor Unite (USCG) a declarat luni că a observat sâmbătă cele patru nave de la Paza de Frontieră Rusă și Paza de Coastă chineză „tranzitând în formație în direcția nord-est” în Marea Bering, la aproximativ opt kilometri în interiorul Zonei Economice Exclusive a Rusiei.

Marea Bering se întinde între Rusia și Alaska și face parte din Oceanul Pacific de Nord. Se conectează la Oceanul Arctic prin strâmtoarea Bering, un pasaj îngust care separă Asia și America de Nord.

„Această activitate recentă demonstrează interesul crescut pentru Arctica din partea concurenților noștri strategici”, a declarat contraamiralul Megan Dean, comandantul Districtului 17 al Pazei de Coastă a SUA.

Americanii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rolul tot mai mare al Chinei și la coordonarea acesteia cu Rusia în regiunea arctică, importantă din punct de vedere strategic și ecologic, în condițiile în care cele două țări își strâng legăturile de securitate și economice mai larg.

Forțele americane și canadiene au interceptat în iulie bombardiere rusești și chineze care zburau împreună în premieră în apropierea Alaskăi, iar nave ruse și chineze au operat împreună în apele internaționale de pe coasta Alaskăi în 2022 și 2023, potrivit armatei americane.

Analiștii spun că noua patrulă face parte dintr-un model mai larg de colaborare și că este concepută pentru a trimite un mesaj către Washington, ale cărui activități maritime din Marea Chinei de Sud și de Est au deranjat Beijingul.

„Semnificația acțiunii Pazei de Coastă a (Chinei), care operează mai la nord decât a făcut-o vreodată, arată faptul că vrea să-și extindă prezența în zonele pe care SUA le-au considerat în mod tradițional propriul domeniu”, a spus Carl Schuster, fost căpitan al Marinei SUA și director de operațiuni la Centrul Comun de Informații al Comandamentului Pacific al SUA.

„China, în special, semnalează că Paza de Coastă a SUA nu este singura care poate să opereze în și în apropierea zonelor de excludere economică ale altor țări”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Geoană are un dubiu cu privire la Hodorkovski: Nu am văzut vreun oligarh rus anti-Putin care să mai fie încă în viață

Mircea Geoană, despre vizita din 2009 la Moscova: „A fost una normală, exploratorie. M-am dus ca orice om care vrea să conducă o țară”

„Civilii ruși nu înțeleg de ce sunt loviți.” Rusia lansează atacuri în regiunea Kursk chiar și în locuri unde nu sunt trupe ucrainene

15 milioane de dolari și 130.000 de moldoveni. Schema prin care Rusia încearcă să schimbe soarta alegerilor din Republica Moldova

Partenerii noștri