Pașaport diplomatic. Cum ne afectează modul în care face politică Donald Trump
Felul în care face politică Donald Trump are un nume: trumpism. Această metodă tinde să submineze liberalismul din toată lumea şi să crească naţionalismul. Cum ne afectează trumpismul pe fiecare dintre noi? O analiză făcută de unul dintre cei mai buni editorialişti din SUA, Steven Clemons, care în mod obişnuit scrie pentru The Atlantic. Pasaport Diplomatic, sâmbătă, de la 22:30, la Digi24.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Balazs Barabas: Multe ţări din lume, inclusiv România, se uitau la SUA şi la preşedintele SUA ca la un fel de punct la care ar trebui să ne raportăm iar această atitudine, care practic este imprevizibilă, declaraţiile şi poziţia sa faţă de aliaţi sunt dificil de urmărit. Cum poate deci lumea să se bazeze pe poziţiile şi declaraţiile sale, dacă le schimbă într-una?
Steven Clemons: Lumea îşi ţine respiraţia în acest moment, în timp ce încearcă să-l înţeleagă pe Donald Trump şi să înţeleagă dacă naţionalismul său şi felul în care este strategia lui de a pune „America în primul rând” este ceva cu care pot sau nu să lucreze. Adevărul este că el a provocat îndoială şi a sabotat încrederea între mulţi jucători din lume, iar ei nu mai au încredere în SUA aşa cum aveau până acum. Nu ştim dacă Donald Trump, care este un personaj neobişnuit pentru funcţia de preşedinte SUA, nu este bine educat, este un om de afaceri în domeniul imobiliarelor, o vedetă de emisiuni reality, iar acum, ca preşedinte al SUA este analizat bine, are un grup de consilieri, iar unii dintre ei sunt îngrijoraţi cu privire la el, foarte des, ceea ce am eu de explicat la televizor sunt lucruri legate de diferenţele dintre ce a zis preşedintele Trump şi ce a zis unul dintre secretarii din cabinetul său. Uneori sunt diferenţe şi este greu să ştii unde se poziţionează. Aşa că răspund da, la menţiunea ta că este foarte impredictibil şi cauzează probleme în relaţiile pe care le avem cu lumea. Dacă nu va câştiga în 2020, în doi ani de acum, atunci va fi uitat de istorie, de aliaţi şi oamenii vor continua să lucreze cu oricine va fi succesorul. Dar, dacă va câştiga preşedinţia în 2020, înseamnă că America va fi în momentul în care se va retrage din lume, din instituţiile internaţionale, din angajamentele internaţionale, şi acesta este un lucru foarte serios, cu lumea care va trebui să spună cum să mergem mai departe fără ca SUA să fie partenerul nostru în toate cele?
Interviul integral pe care Steven Clemons, editorialistul politic al celebrei publicaţii The Atlantic, l-a acordat pentru Digi24, poate fi urmărit în această seară, de la 22:30, la emisiunea Paşaport diplomatic.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News