Live

Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană

Data publicării:
Vladimir Putin alături de Aleksandar Vucic, președintele Serbiei. Foto: Profimedia Images

Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană dacă țara va continua să refuze să se alăture sancțiunilor pe care blocul european le-a impus Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Un raport, publicat iniţial în luna iunie, subliniază nevoia de a „prioritiza alinierea ţărilor candidate cu politica externă şi de securitate comună a UE şi de a continua negocierile de aderare cu Serbia numai dacă ţara se aliniază cu sancţiunile UE împotriva Rusiei”, conform Agerpres.

Grupul Socialiştilor şi Democraţilor din PE a confirmat acest lucru, scriind în această săptămână pe Twitter că „Uniunea Europeană nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă ea nu se aliniază cu sancţiunile contra Rusiei”.

„Iată ce vom spune în viitorul raport al Parlamentului privitor la extindere”, a adăugat grupul europarlamentar S&D.

Referitor la cea mai recentă dovadă a apropierii Serbiei de Rusia - semnarea săptămâna trecută la New York a unui acord privind coordonarea politicilor externe ale celor două ţări - raportorul PE privind extinderea, europarlamentarul social-democrat croat Tonino Picula, a spus că este „foarte dezamăgitor că acest lucru vine de la o ţară ce aspiră să se alăture Uniunii Europene”.

Rusia sprijină Serbia în opoziţia sa continuă faţă de recunoaşterea independenţei Kosovo, o fostă provincie sârbă sudică populată în principal de etnici albanezi. Rusia a vândut, de asemenea, arme Serbiei în trecut. Dar Serbia a refuzat în mod repetat să sprijine invazia rusească din Ucraina la ONU şi afirmă că respectă pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei.

Serbia a început negocierile de aderare la UE în ianuarie 2014, dar a înregistrat puţine progrese până acum. Ea a deschis 18 dintre cele 35 de capitole de negociere şi a închis provizoriu doar două dintre ele. Ţara este dependentă de Rusia pentru livrările de gaz şi a refuzat să se ralieze la sancţiunile occidentale împotriva regimului de la Kremlin.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nu mai e timp: Slovacia, Cehia și Austria, fără gaze din Rusia pentru că tranzitul prin Ucraina nu a fost prelungit. Anunțul lui Putin

Putin: „În 2021 Biden mi-a propus să fie amânată aderarea Ucrainei la NATO, pentru că nu era pregătită”. Ce i-ar fi răspuns rusul

Trei moduri în care Crăciunul distruge planeta: brazii, jucăriile și risipa

Cum văd țările din Europa de Vest cedarea de teritorii ucrainene în schimbul păcii. Sondajul care scindează UE în două

Partenerii noștri