Live

Parlamentul European pune liderii politici sub presiune înaintea unui summit cu China

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Parlamentul European (PE) a condamnat legea cu privire la securitatea în Hong Kong adoptată de China şi a cerut UE să prevadă sancţiuni împotriva liderilor chinezi, potrivit unei rezoluţii adoptate înaintea unui summit între Uniunea Europeană şi China, relatează AFP, citată de Agerpres.

Europenii şi chinezii organizează luni un summit prin videoconferinţă pentru a încerca să aplaneze numeroasele lor divergenţe şi a pregăti o reuniune extraordinară a liderilor lor.

"Impunerea unilaterală a legii cu privire la securitatea naţională de către Beijing la Hong Kong este o atingerea globală adusă autonomiei, statului de drept şi libertăţilor fundamentale ale oraşului", au afirmat deputaţii în această rezoluţie adoptată cu o largă majoritate de 565 de voturi pentru, 34 contra şi 62 de abţineri.

UE şi statele membre trebuie "să aibă în vedere, dacă noua lege este aplicată, să aducă acest dosar în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie", potrivit documentului.

Parlamentarii preconizează, de asemenea, să adopte "sancţiuni împotriva liderilor responsabili de represiunea de la Hong Kong şi de grave încălcări ale drepturilor omului". Ei propun "coordonarea acestora, în măsura în care este posibil, cu aliaţi democraţi ca Australia, Canada, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud".

În plus, ei recomandă "crearea unui sistem de 'barcă de salvare' pentru cetăţenii din Hong Kong în cazul unei noi deteriorări a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale".

Parlamentul European "condamnă cu fermitate ingerinţa continuă şi crescândă a Chinei în afacerile interne ale Hong Kongului"

"Integritatea principiului 'o ţară, două sisteme' este grav ameninţată", au subliniat parlamentarii. "Adoptarea acestui proiect de lege privind securitatea naţională ar fi considerată ca o încălcare a angajamentelor şi obligaţiilor Republicii Populare Chineze în baza dreptului internaţional, în special a declaraţiei comune chino-britanice, şi ar ameninţa să aducă grave atingeri relaţiei de încredere dintre China şi Uniune, precum şi cooperării lor viitoare", au adăugat ei.

Acest proiect de lege "ar submina încrederea lumii de afaceri în Hong Kong ca centru financiar major de anvergură internaţională", au afirmat ei.

"Uniunea Europeană este prima destinaţie pentru exporturile chineze şi ar trebui să utilizeze această pârghie economică pentru a se ridica împotriva încălcării drepturilor omului comise de China", au pledat deputaţii.

"Respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale trebuie să formeze o parte importantă a negocierilor asupra acordului de investiţii UE-China", potrivit rezoluţiei Parlamentului European.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un crater de impact a fost descoperit pentru prima dată pe o creastă montană din China

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Reuters scrie despre alegerile prezidențiale din România, care „au loc pe fondul preocupărilor pentru costul vieţii”

Atac cibernetic în SUA. „Cea mai gravă piraterie din telecomunicaţii din istoria ţării noastre''. Cine stă în spatele atacului

Partenerii noștri