Live

Parlamentul European a votat pentru demiterea Evei Kaili din funcția de vicepreședinte. Grecia i-a pus averea sub sechestru

Data publicării:
Eva Kaili și-a pierdut funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Foto: Profimedia

Parlamentul European a demis-o marţi pe eurodeputata elenă Eva Kaili din funcţia de vicepreşedinte, după inculparea sa, alături de alte persoane, într-un caz de presupusă corupţie în care este implicat Qatarul, relatează AFP, Reuters şi DPA.

Decizia a fost aprobată aproape în unanimitate de eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg în sesiune plenară - 625 de voturi pentru, unul împotrivă şi două abţineri. 

Pentru demiterea unuia dintre cei 14 vicepreşedinţi ai PE este nevoie de votul a două treimi dintre eurodeputaţi.

Eva Kaili a negat, prin vocea unui avocat, că a primit mită de la Qatar, notează Agerpres. Poziţia sa este că ea este nevinovată. Nu are nimic de-a face cu mita din Qatar, a declarat presei elene avocatul Michalis Dimitrakopoulos. 

Întrebat dacă la domiciliul clientei sale au fost găsiţi bani, avocatul a spus: Nici nu confirm, nici nu dezmint, e confidenţial. Nu am nicio idee dacă au fost găsiţi bani sau câţi.

Parlamentul European este zguduit de un răsunător scandal de presupusă corupţie de când Eva Kaili, socialistă în vârstă de 44 de ani şi unul dintre vicepreşedinţii instituţiei, a fost reţinută vineri la Bruxelles.

Ea este suspectată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care organizează în prezent Campionatul Mondial de Fotbal.

Sume spectaculoase au fost confiscate în cursul a 20 de percheziţii desfăşurate până luni seară, dintre care 600.000 de euro la domiciliul unuia dintre suspecţi, conform parchetului federal belgian.

Alte trei persoane, printre care şi partenerul său de viaţă, au fost încarcerate în această anchetă, în timp ce tatăl său, reţinut vineri, a fost eliberat.

Roberta Metsola a denunţat acest caz, spunând că este un „atac” contra democraţiei, în timp ce Doha a negat că este implicată în tentative de corupţie.

Scandalul a provocat de asemenea o undă de şoc în Grecia, unde cazurile şi suspiciunile de corupţie sunt răspândite şi stârnesc nemulţumirea populaţiei. Numeroşi greci şi-au exprimat ruşinea văzând-o pe această fostă prezentatoare TV şi fostă deputată implicată într-un astfel de scandal.

La Atena, Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor a îngheţat toate activele eurodeputatei, care a fost exclusă din partidul socialist PASOK, şi ale rudelor sale.

Citește și: Cine sunt lobbyiștii de la Bruxelles reținuți în scandalul de corupție cu Qatar și cum a ajutat vicepreședinta PE emiratul din Golf

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Volodimir Zelenski se adresează Parlamentului European la împlinirea a 1000 de zile de la invazia Rusiei

Extrema dreaptă germană, AfD, cere ca Trump să ia cuvântul în Parlamentul European. Ce ar trebui să spună președintele ales al SUA

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Partenerii noștri