Live

Până în luna martie, piloții ucraineni vor zbura pe avioanele de luptă franceze Mirage 2000

Data actualizării: Data publicării:
Piloții ucraineni se antrenează și pe aparate Mirage 2000. Foto: Profimedia

Până în martie 2025, potrivit unor observatori, Forțele Aeriene ale Ucrainei ar urma să folosească avioane de luptă franceze Mirage 2000 împotriva forțelor ruse.

Ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a declarat că „aeronavele Mirage 2000 ar putea începe să opereze în Ucraina în prima jumătate a anului 2025”. În prezent, piloții ucraineni se pregătesc și se antrenează la o bază din Nancy, după cum a informat agenția de presă rusă, TASS, făcând referire la ministrul francez al apărării, scrie BulgarianMilitary.

Lecornu a precizat că avioanele Mirage 2000 destinate Ucrainei vor avea echipamente avansate, inclusiv armament aer-sol. Cu toate acestea, el nu a clarificat momentul livrării inițiale și nici dacă aceasta va avea loc într-o singură livrare sau în mai multe.

Transfer de avioane

La începutul lunii iunie, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat începerea unei inițiative de formare a piloților ucraineni și a indicat că intenționează să faciliteze transferul de avioane de luptă Mirage 2000-5 către Kiev. El a anticipat că instruirea va dura între cinci și șase luni, făcând aluzie la faptul că livrările de aeronave ar putea începe până la sfârșitul anului. Potrivit publicației La Tribune de Dimanche, Franța ar putea furniza Ucrainei până la șase avioane de luptă.

În ultimele luni, discuțiile privind livrarea de avioane de luptă Mirage 2000 Ucrainei au evidențiat diviziuni semnificative în perspectivele europene și ruse. Națiunile europene, în special Franța, au luat măsuri decisive pentru a oferi sprijin militar Ucrainei. Președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să livreze avioane Mirage 2000 pentru a consolida capacitățile forțelor aeriene ucrainene, subliniind acest lucru ca fiind un răspuns crucial la agresiunea continuă a Rusiei.

Oficialii francezi consideră că aceste avioane vor spori capacitățile defensive ale Ucrainei, permițându-le să opereze eficient deasupra teritoriului lor. „Nu este vorba doar despre ajutor militar; este vorba despre asigurarea faptului că Ucraina se poate apăra singură și își poate restabili suveranitatea”, a remarcat un oficial francez din domeniul apărării. Acest sentiment reflectă un angajament european mai larg de a sprijini Ucraina, chiar dacă unele state membre își exprimă ezitarea cu privire la intensificarea implicării militare.

În schimb, autoritățile ruse consideră furnizarea unor astfel de aeronave militare drept o amenințare directă la adresa securității lor naționale. Oficialii militari ruși au avertizat în mod constant că un sprijin occidental sporit pentru Ucraina ar putea escalada și mai mult conflictul.

Evoluție

Viitoarea livrare de avioane de luptă Mirage 2000-5 din Franța către Ucraina marchează o evoluție semnificativă a capacităților militare ale Ucrainei. Se așteaptă ca aceste aeronave să consolideze forțele aeriene ucrainene prin furnizarea de capacități de luptă avansate, în special pentru lovituri la sol. Mirage 2000-5 este echipat pentru a transporta muniții ghidate cu precizie, cum ar fi bombele SCALP EG și AASM „Hammer”, care au fost deja furnizate Ucrainei.

Această capacitate va permite Ucrainei să efectueze lovituri mai eficiente împotriva țintelor rusești, potențial chiar în interiorul teritoriului rus, valorificând sistemele superioare de război electronic ale Mirage și secțiunile transversale radar mai mici în comparație cu alte aeronave precum Su-24.

Experții remarcă faptul că integrarea Mirage 2000-5 în forțele aeriene ucrainene nu este lipsită de provocări. Aceasta introduce complexități în ceea ce privește întreținerea și logistica, deoarece Mirage și flota existentă a Ucrainei de aeronave din era sovietică [precum Su-27 și MiG-29] se bazează pe filosofii de proiectare diferite.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au apărut imaginile de la evenimentul în care ”Michael Schumacher a avut prima apariție publică” după 11 ani

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dmitro Cistilin, colaborator al spionilor ruși, reținut în Moldova, a fost extrădat în Ucraina: ce acuzații îi aduce Kievul și ce riscă

Rusia crește soldele, în disperarea de a atrage voluntari care să lupte în Ucraina. La cât au ajuns sumele

Reacția Uniunii Europene la blocajul impus de Ungaria privind ajutorul destinat Ucrainei. „Este oarecum absurd”

Franța anunță când va livra Ucrainei avioanele de luptă Mirage promise

Partenerii noștri