Live

Otokar a confirmat vânzarea a 1.059 de vehicule blindate Cobra II către România. De ce majoritatea blindatelor se vor fabrica la noi

Data publicării:
Un blindat Cobra II în acțiune în zona Kosovo. Foto: Profimedia

Presa turcă a anunțat că Otokar, companie locală de vehicule militare, a câștigat o licitație în România pentru furnizarea modelului blindat Cobra II.

Dacă firma turcă este cunoscută publicului bucureștean datorită deja celebrelor autobuze cumpărate de primărie în ultimul timp, compania fabrică și tehnologie militară.

Astfel, Otokar va furniza României vehiculul său blindat pe roți Cobra II 4×4 pentru o valoare totală de puțin peste 934 milioane USD. Contractul include producția și livrarea a 1.059 de unități COBRA II și a unor unități logistice integrate, scrie BulgarianMilitary. Acest lucru înseamnă că fiecare unitate Cobra II va costa în jur de 880.000 de dolari.

 

Majoritatea blindatelor vor fi fabricate în România

Acordul implică o cooperare industrială între cele două țări balcanice, ambele membre NATO. Primele 278 de unități vor fi produse în facilitățile de producție ale companiei turce din Turcia, iar restul în România, pentru care va fi construită o structură de producție.

Otokar a primit o scrisoare de la Ministerul Apărării din România prin care a fost anunțată că este compania care a câștigat licitația. „După finalizarea proceselor de evaluare tehnică, testare pe teren și evaluare comercială, scrisoarea oficială de invitație la negocierea contractului a fost trimisă către Otokar de către autoritatea de licitație”, au scris sursele turce.

Foto: Otokar

Citește și

Ucraina are mai multe F-16. De ce vor ajunge avioanele Kievului în România

România va cumpăra din Statele Unite patru sisteme radar Sentinel

„În cazul unui război în Europa, Ungaria ar putea să nu își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul articolului 5 NATO”

Ce este Cobra II

Cobra II este o platformă blindată de transport personal 4×4 modernizată, dezvoltată de compania turcă Otokar, concepută pentru utilizare multifuncțională în condiții moderne de luptă. Cu dimensiuni de aproximativ 4,3 metri în lungime, 2,1 metri în lățime și 1,8 metri în înălțime, vehiculul oferă o manevrabilitate ridicată și posibilitatea de trecere pe o varietate de terenuri.

Propulsia este asigurată de un motor diesel puternic care generează aproximativ 300 de cai putere, permițând o viteză maximă de 100 km/h pe asfalt și 10-15 km/h pe terenuri mai dificile. Cobra II este echipat cu un sistem avansat de control al șasiului și asistență electronică pentru șofer care facilitează manevrabilitatea și stabilitatea în diverse condiții.

În ceea ce privește armamentul și sistemele de supraveghere, COBRA II oferă diverse opțiuni în funcție de misiune, inclusiv mitraliere de 7,62 mm și 12,7 mm, precum și sisteme modulare care permit integrarea de rachete antitanc și armament automat.

Senzorii externi includ camere cu termoviziune, radare și sisteme de protecție activă care oferă echipajului informațiile necesare cu privire la mediul înconjurător și la amenințări. Blindatul este conceput pentru a servi în roluri de recunoaștere, transport de personal și sprijin de luptă, oferind protecție echipajului și capacități de reacție rapidă în zonele de conflict.

Acest vehicul versatil, dezvoltat de producătorul turc Otokar, a fost prezentat pentru prima dată în 2018 și de atunci a fost integrat în forțele armate ale mai multor țări, inclusiv Turcia, Arabia Saudită și Ecuador.

Foto: Otokar

Revitalizarea industriei de apărare

Decizia României de a achiziționa 1.059 de vehicule blindate pe roți Cobra II 4×4 de la compania turcă Otokar este determinată de mai multe considerente strategice, în special în lumina preocupărilor de securitate regională și a nevoii de modernizare militară. Oficialii români au subliniat importanța acestei achiziții pentru consolidarea capacităților de apărare ale națiunii.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că achiziția se aliniază la eforturile de reorganizare și modernizare militară în curs ale României, menite să consolideze descurajarea împotriva potențialelor amenințări, în special în contextul creșterii tensiunilor în Europa de Est din cauza conflictului în curs din Ucraina.

„În plus, oficialii români au subliniat că introducerea vehiculelor Cobra II face parte dintr-o inițiativă mai amplă de revitalizare a industriei locale de apărare. Achiziția presupune ca mai mult de jumătate din vehicule să fie asamblate în România, ceea ce este menit să încurajeze capacitățile locale de producție și să mențină un anumit grad de suveranitate în producția de apărare. Această măsură reflectă angajamentul României de a-și spori capacitățile militare și, în același timp, de a investi în sectorul național de apărare, răspunzând preocupărilor privind autosuficiența în achizițiile de apărare”, comentează Bulgarian Military.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Test crucial NATO de descurajare a Rusiei: Mii de soldați francezi pregătiți de război trebuie să ajungă în România în 10 zile

România va cumpăra din Statele Unite patru sisteme radar Sentinel

Ucraina are acum mai multe F-16. De ce vor ajunge avioanele Kievului în România

„În cazul unui război în Europa, Ungaria ar putea să nu își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul articolului 5 NATO”

Partenerii noștri