Live

Opoziţia din Venezuela nu vrea noi alegeri. „E o lipsă de respect faţă de venezueleni. Suveranitatea poporului trebuie respectată”

Data publicării:
Proteste în Venezuela. Foto/ Profimedia Images

Lidera opoziţiei din Venezuela, Maria Corina Machado, a calificat joi drept „lipsă de respect” faţă de venezueleni îndemnurile Braziliei şi Columbiei la organizarea unor noi alegeri prezidențiale, relatează AFP şi Reuters. Opoziția contestă realegerea preşedintelui Nicolas Maduro și spune că rezultatele au fost fraudate.

„Să propui să nu se ţină cont de ceea ce s-a întâmplat pe 28 iulie este pentru mine o lipsă de respect faţă de venezueleni (...), suveranitatea poporului trebuie respectată”, a declarat Machado în timpul unei conferinţe de presă online pentru media din Chile şi Argentina.

Preşedintele columbian Gustavo Petro a îndemnat joi, într-un mesaj postat pe platforma socială X, la organizarea de „noi alegeri libere” în Venezuela, sugerând de asemenea, într-o listă de propuneri, „ridicarea tuturor sancţiunilor economice” care afectează această ţară.

„O soluţie politică pentru Venezuela care să aducă pace şi prosperitate poporului său depind de Nicolas Maduro”, a adăugat Petro.

Puţin mai devreme, omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a sugerat la rândul său lui Maduro să „convoace” noi alegeri. Dacă Nicolas Maduro „are bun simţ, el ar putea încerca să lanseze un apel către poporul din Venezuela, poate chiar să convoace şi să programeze (noi) alegeri”, a declarat Lula în timpul unui interviu pentru un post de radio brazilian.

Venezuela este cufundată într-o nouă criză după ce Consiliul Naţional Electoral (CNE) a proclamat realegerea preşedintelui socialist Nicolas Maduro, contestată de opoziţie care denunţă o fraudă şi revendică victoria candidatului său Edmundo Gonzalez Urrutia.

Anunţul privind realegerea lui Maduro pentru un al treilea mandat a provocat proteste în toată țara, reprrimate dur de poliție, cu un bilanţ oficial de 25 de morţi, 192 de răniţi şi 2.400 de persoane arestate.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pachete suspecte cu pudră albă, trimise oficialilor electorali din cel puțin șase state din SUA. FBI face anchetă

Ce a spus Nicușor Dan când a fost întrebat dacă va semna pentru candidatura lui Mircea Geoană, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi

Nicușor Dan a semnat pentru susținerea lui Nicolae Ciucă la președinția României. Reacția liderului PNL: „Mulțumesc, Nicușor Dan”

„Nu e cea mai bună variantă, dar nici cea mai rea”. Cum a arătat evenimentul care a oficializat candidatura lui Ciucă la prezidențiale

Partenerii noștri