Live

Opoziţia din Turcia promite că va limita puterile preşedintelui dacă va câştiga alegerile

Data publicării:
Erdogan este la putere de aproape 20 de ani, perioadă în care și-a consolidat puternic puterea și influența în statul turc. Foto: Profimedia Images

Alianţa opoziţiei faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a angajat luni să revină la un regim parlamentar, cu un şef de stat cu rol onorific, ales pentru un mandat unic de şapte ani, dacă va ajunge la putere în mai. Puterile președintelui ar urma să fie drastic limitate, iar dreptul de a emite decrete - retras.

În programul pe care l-au prezentat luni la Ankara - un document de 240 de pagini care conţine peste 2.300 de obiective -, cele şase partide de opoziţie prevăd limitarea drastică a puterilor executivului în special prin eliminarea decretelor prezidenţiale, cu un premier ales de parlament.

Cele şase partide, dintre care principalul este CHP (social-democrat), s-au reunit într-un front unit - Alianţa Naţională, numită în mod obişnuit „Masa celor Şase” - pentru a pune capăt unei puteri nedivizate a şefului statului, în cadrul scrutinului prezidenţial de la 14 mai.

Alegerile prezidenţiale, la care preşedintele Erdogan, aflat la putere, ca premier sau şef al statului, de 20 de ani, candidează pentru un nou mandat, vor avea loc în acelaşi timp cu scrutinul legislativ.

Erdogan, mai întâi premier din 2003 şi până în 2014, a devenit preşedinte în august 2014, ales prima dată printr-un sufragiu universal direct, apoi reales în 2018. În 2017, o revizuire constituţională i-a extins considerabil puterile.

Puterile președintelui, limitate

Opoziţia promite că, dacă va fi aleasă, amendamentele la Constituţie vor fi înaintate Parlamentului, care va trebui să le aprobe printr-o majoritate de două treimi - 400 de voturi din 600 de deputaţi.

Opoziţia spune de asemenea că vrea să elimine decretele prezidenţiale, de care Erdogan s-a folosit în mod regulat pentru a demite înalţi oficiali, printre care şi guvernatorul Băncii Centrale, sau pentru a denunţa în 2021 Convenţia de la Istanbul, care impune inculparea celor care comit violenţe împotriva femeilor.

Preşedintele nu ar mai putea nici să se opună prin veto unei legi dezbătute în Parlament, dar va putea să le retrimită acest text deputaţilor dacă vrea să îl conteste.

Alianţa Naţională promite de asemenea că orice acţiune în justiţie deschisă împotriva unui partid politic pentru interzicerea sa va trebui să obţină acordul parlamentului.

Totodată, ca decizie simbolică, Alianţa Naţională promite revenirea preşedinţiei la palatul prezidenţial istoric Cankaya: Erdogan a dispus construirea pe un deal, în afara Ankarei, a unui palat de peste 1.100 de camere, inaugurat în 2014, care cuprinde şi o moschee, un bibliotecă şi o grădină de iarnă.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Marele câștigător al prăbușirii lui Bashar al-Assad

Turcia redeschide un punct de frontieră pentru refugiații sirieni. Care este „cea mai mare dorinţă” a lui Erdogan legată de Siria

Erdogan spune că în lume au rămas doar doi lideri experimentaţi: el şi Putin. Ce spune despre Angela Merkel și Gerhard Schroder

Partenerii noștri