Live

ONU: Aproximativ 100.000 de ucraineni şi-au părăsit casele după invazia Rusiei. Câteva mii au trecut deja granițele țărilor vecine

Data actualizării: Data publicării:
Câteva mii de ucraineni au trecut joi frontiera către ţări vecine, în principal Republica Moldova şi România. Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Câteva mii de cetățeni ai Ucrainei au trecut granițele în țările vecine, în special în Republica Moldova și România, în timp ce aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele, dar se află încă în țară după invazia Rusiei, a anunțat Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), potrivit Reuters.

Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a explicat că datele au fost compilate şi provin de la autorităţi naţionale şi agenţii partenere.''Este o estimare aproximativă'', a declarat ea.

Anterior, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a făcut un apel la protecţia populaţiei şi a infrastructurii civile din Ucraina, la câteva ore după declanşarea invaziei ruse.

''Vieţile civile şi infrastructurile civile trebuie să fie protejate şi apărate în orice moment, conform dreptului internaţional umanitar'', a adăugat el, subliniind că UNHCR, care este prezent în Ucraina, este pregătit să furnizeze o asistenţă umanitară ''oriunde acest lucru este necesar şi posibil''.

De asemenea, Grandi a făcut apel la ţările vecine Ucrainei să-şi menţină frontierele deschise pentru a primi eventuali refugiaţi.

''Suntem gata să susţinem eforturile tuturor pentru a răspunde oricărei situaţii de strămutare forţată. În consecinţă, ne-am consolidat operaţiunile şi capacităţile în Ucraina şi în ţările vecine'', a spus reprezentantul ONU.

ONU a deblocat 20 de milioane de dolari pentru ajutor imediat în Ucraina

ONU a deblocat 20 de milioane de dolari (17,9 milioane de euro) pentru ajutor imediat, a anunțat secretarul general al organizației, Antonio Guterres, citat de Deutsche Welle. El a precizat că ONU își intensifică operațiunile umanitare în Ucraina.

Secretarul general al ONU a vorbit cu reporterii la sediul central al ONU din New York, subliniind că "protecția civililor trebuie să fie prioritatea numărul unu".

El și-a repetat apelul către președintele Vladimir Putin de a opri operațiunea militară și de a retrage trupele.

"Nu este prea târziu pentru a salva această generație de flagelul războiului. Avem nevoie de pace", a declarat Guterres, potrivit Mediafax.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat joi în zori o amplă operaţiune militară contra Ucrainei, cu lovituri aeriene şi intrarea forţelor terestre ruse din mai multe direcţii pe teritoriul ucrainean, după ce luni el recunoscuse independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Harta digitală a episoadelor de canibalism din Holodomor a fost creată în Ucraina. „Foametea ca instrument deliberat de cucerire”

Rusia este probabil în spatele otrăvirii fostului președinte ucrainean Iușcenko, arată documente declasificate ale serviciilor SUA

Serviciul ucrainean de informații al Armatei: Planul Rusiei pe 10 ani vorbește despre dezmembrarea Ucrainei în trei regiuni

Partenerii noștri