Live

OMS avertizează că o ofensivă israeliană la Rafah „ar duce la o baie de sânge”: „Suntem profund îngrijorați”

Data publicării:
Europenii, ONU şi Statele Unite i-au cerut lui Netanyahu să renunţe la o ofensivă terestră asupra oraşului. FOTO: Profimedia Images

O ofensivă terestră a armatei israeliene asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, „ar putea duce la o baie de sânge”, a avertizat vineri, pe X, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP, citată de Agerpres.

„OMS este profund îngrijorată de faptul că o operaţiune militară la scara largă la Rafah, Gaza, ar putea duce la o baie de sânge şi ar putea slabi şi mai mult un sistem de sănătate aflat deja în genunchi”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus, referindu-se la oraşul în care se află refugiaţi 1,2 milioane de palestinieni.

Europenii, ONU şi Statele Unite, principalul aliat al Israelului, i-au cerut cu fermitate premierului israelian, Benjamin Netanyahu, să renunţe la o ofensivă terestră asupra oraşului.

Pe lângă costul vieţilor umane, o ofensivă ar fi „o lovitură majoră pentru operaţiunile umanitare în întreaga Fâşie Gaza”, deoarece Rafah „se află în centrul unor operaţiuni umanitare”, a avertizat, de asemenea,vineri purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Jens Laerke.

La 7 octombrie, un atac al unor comandouri Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale israeliene.

În represalii la atacul Hamas, armata israeliană a lansat o ofensivă de amploare - aeriană, apoi terestră - în Fâşia Gaza, care a provocat până acum 34.622 de morţi, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza, la un an de la atacul terorist comis de Hamas

Israelul comemorează masacrul Hamas din 7 octombrie cu ceremonii în toată țara. Luptele nu se opresc

Moartea unui ostatic israelian, anunţată chiar în ziua în care se împlineşte un an de la răpire. Idan Shtivi făcea poze la festival

„Părea sfârșitul lumii”. Israel marcheză azi un an de la atacul Hamas, ziua în care „milioane de vieți s-au schimbat””

Partenerii noștri